dom naroda fbih

Delagat Naše stranke: Usvajanje budžeta iznuđeno

dom naroda fbih 6

Delegati Naše stranke će glasati, prema riječima Handžića, za predloženi Budžet u najboljoj namjeri da se deblokira funkcionisanje Federacije i otkloni jedan problem koji nije trebao ni postojati

Povodom današnje sjednice Doma naroda Federacije BiH na kojoj se očekuje usvajanje Budžeta FBiH po hitnoj proceduri, oglasio se delegat Naše stranke u ovom Domu Vibor Handžić.

On kaže da je usvajanje ovog budžeta iznuđeno: „U situaciji smo da bilo kakvim insistiranjem na poboljšanju budžeta prolongiramo njegovo usvajanje i time ugrozimo javno finansiranje te tako dodatno dovedemo u opasnost socijalno osjetljive kategorije. To je, ustvari, glavni razlog da glasamo za ovaj budžet. Rješenje je bilo privremeno finansiranje, a onda je do kraja marta trebalo donijeti novi budžet, po redovnoj proceduri, s javnom raspravom. Poboljšanje se moglo ostvariti i usvajanjem amandmana kad je usvajan na Predstavničkom domu. Vlada je imala priliku da razmotri oko 90 amandmana, ali su ih bez razmatranja odbili. “

Delegati Naše stranke će glasati, prema riječima Handžića, za predloženi Budžet u najboljoj namjeri da se deblokira funkcionisanje Federacije i otkloni jedan problem koji nije trebao ni postojati.

„Tužna je koincidencija da baš na UN-ov Svjetski dan socijalne pravde usvajamo budžet koji je socijalno neosjetljiv i u čijoj pripremi su odbijeni brojni amandmani Naše stranke koji su za cilj imali pomoći najosjetljivijim kategorijama našeg društva. Odbijeni su amandmani koji bi pomogli rast nataliteta i poboljšanje uslova života i obrazovanja djece i to u trenutku kada Federacija gubi u prosjeku tri stotine stanovnika svakog dana“, rekao je Handžić.