Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Podnio tužbu

Hasan Pleh traži nadoknadu plaće i doprinosa

sud-bih4444

Naredno ročište je zakazano za 25. april

Pred Upravnim odjeljenjem Suda BiH održano je pripremno ročište na kojem je dogovoreno da će se krajem aprila saslušati Hasan Pleh, savjetnik bivšeg glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića, te će se raspravljati o visini njegovog odštetnog zahtjeva.

Pleh je podnio tužbu kako bi mu Državno tužilaštvo nadoknadilo razliku plaće i uplaćenih doprinosa u periodu kada je bio smijenjen s pozicije šefa kabineta glavnog tužioca, piše Balkanska istraživačka mreža BiH (BIRN).

Pravobraniteljica Fahreta Delić je kazala da ostaje kod pisanog odgovora na tužbu, dodavši da se radi o presuđenoj stvari.

Jedan od dokaznih prijedloga tužitelja je bio da se kao svjedoci saslušaju bivši glavni tužilac Goran Salihović i Ismeta Huremović, međutim ti prijedlozi su odbijeni jer, kako je rekla sutkinja Dragica Miletić, Sud će prilikom donošenja odluke imati u vidu pravilnike o radu i sistematizaciji.

Naredno ročište je zakazano za 25. april, kada će se raspravljati o visini tužbenog zahtjeva, saslušat će se Pleh, kao i vještak ekonomske struke koji će utvrditi visinu tužbenog zahtjeva.

Pleh je 2016. godine smijenjen s pozicije šefa kabineta glavnog državnog tužioca Gorana Salihovića, a nakon toga je tužio državu i Tužilaštvo BiH zahtijevajući da se uskladi njegov radnopravni status, tačnije da se vrati na poziciju šefa kabineta.

Sud BiH je 15. januara 2018. donio presudu kojom se odbija tužbeni zahtjev Pleha, a u aprilu iste godine Sud je donio mjeru prema kojoj Pleh, stručni savjetnik, pravnik – šef kabineta glavnog tužioca Tužilaštva BiH, mora biti vraćen na tu poziciju.