Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

radni sastanak

Delegacija Ambasade SAD posjetila Zajednički štab OSBiH

ambasada sad osbih

General Ahmić je zahvalio Vladi SAD-a na pomoći koju konstantno i bezrezervno pružaju MOBiH i OS BiH, na mnogim poljima jačanja sistema odbrane Bosne i Hercegovine.

Zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH za resurse generalmajor Mirsad Ahmić održao je radni sastanak sa delegacijom Sjedinjenih Američkih Država s ciljem razmatranja aktivnosti na rješavanju viškova neperspektivnih količina naoružanja i municije.

Pored svih izazova koji su prisutni, naglašena je veoma dobra saradnja na ovoj važnoj aktivnosti, uz napomenu da u proteklom periodu nije zabilježen niti jedan sigurnosni incident tokom realizacije istih, zahvaljujući prvenstveno stručnosti i profesionalnom radu pripadnika Oružanih snaga BiH, vođe projekta i njegovog tima te pripadnika angažovane kompanije „Tetra Tech“.

Obostrano je izraženo interesovanje za nastavkom postojeće saradnje na tekućem projektu, kao  njenom proširenju.

General Ahmić je zahvalio Vladi SAD-a na pomoći koju konstantno i bezrezervno pružaju MOBiH i OS BiH, na mnogim poljima jačanja sistema odbrane Bosne i Hercegovine.

Tema radnog sastanka bila je evaluacija saradnje koja je otpočela potpisivanjem Tehničkog sporazuma između Vijeća ministara BiH i Ureda Vlade SAD-a iz decembra 2011. godine, a vezano za aktivnosti rješavanja viškova neperspektivnih količina naoružanja i municije, preuzetih formiranjem MO i OS BiH od bivših entitetskih vojski.

Sastanku su prisustvovali direktorica Ureda za uništavanje i smanjenje oružja u Birou za političko-vojna pitanja pri Ambasadi SAD-a Karen Chandler, program menadžer Kelly Matanin, predstavnica Političko-vojnog ureda Ambasade SAD-a Dianna Palequin i pomoćnik vojnog atašea SAD u BiH pukovnik Timothy Speace, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.