Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

odluka parlamenta

Španija amnestirala katalonske separatise, Puigdemont se može vratiti kući

Foto: X
Carles Puigdemont (na slici lijevo)

Donošenje zakona o amnestiji, međutim, ne raščišćava odmah pravni nered za separatiste

Španski parlament izglasao je u četvrtak konačno odobrenje kontroverznog zakona o amnestiji za stotine katalonskih separatista uključenih u nezakoniti i neuspješni pokušaj otcjepljenja 2017. godine.

Zakon je podržala španska ljevičarska koaliciona vlada, dvije katalonske separatističke stranke i druge manje stranke. Prošao je sa 177 prema 172 glasova u Donjem domu, dok su mu se protivili konzervativna Narodna stranka i krajnje desni Vox.

Amnestija bi mogla koristiti bivšem katalonskom regionalnom predsjedniku Carlesu Puigdemontu, koji je bjegunac od španskih zakona u Belgiji nakon što je pobjegao iz svoje zemlje nakon neuspjelog pokušaja za otcjepljenje u oktobru 2017. koji je vodio. To bi također trebalo pomoći stotinama drugih, uključujući bivše vladine zvaničnike u Barceloni, prosječne građane koji su učestvovali u pokušaju secesije ili protestima, i neke policajce uključene u suzbijanje nezakonitog referenduma o nezavisnosti koji je održala Puigdemontova vlada.

Donošenje zakona o amnestiji, međutim, ne raščišćava odmah pravni nered za separatiste.

Zakon će se vjerovatno suočiti sa pravnim izazovima i razmatrat će ga viši sudovi. Također ga moraju primjenjivati ​​sudovi od slučaja do slučaja. Postoje stručnjaci koji dovode u pitanje njegovu ustavnost jer kažu da bi to stvorilo nejednakost među španskim građanima dajući prednost nekima u odnosu na druge.