Delegacija BiH na proljetnom zasjedanju MMF-a i SB-a

MMF

Delegacija Bosne i Hercegovine, koju predvodi guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) Senad Softić, prisustvuje sastancima tokom proljetnog zasjedanja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke (SB) u Washingtonu od 21. do 23. aprila.

Delegacija koju su, osim guvernera, činili premijer Federacije BiH Fadil Novalić, predstavnici Ministarstva finansija i trezora BiH, te predstavnici entitetskih vlada, održala je veći broj sastanaka sa visokim zvaničnicima MMF-a i SB-a, među kojima i sa Taom Zhangom, zamjenikom izvršne direktorice MMF-a, Poulom Thomsenom, direktorom Odjeljenja za Evropu u MMF-u, kao i Cyrilom Mullerom, potpredsjednikom SB-a za regiju istočne i centralne Europe.

Tokom sastanaka sa predstavnicima MMF-a i SB razgovaralo se o aktuelnim temama, sa posebnim fokusom na provedbu preostalih mjera iz Pisma namjere sa MMF-om, te projektima finansiranim od  SB-a.

Sa predstavnicima MMF-a posebno su istaknute mjere iz trećeg cilja iz Pisma namjere, a koje se odnose na očuvanje stabilnosti finansijskog sistema i pružanje prilika za kreditni rast. U tom smislu od velike je važnosti usvajanje zakona o Agenciji za osiguranje depozita BiH, utvrđivanje identične metodologije za određivanje sistemski važnih banaka, te priprema Memoranduma o razumijevanju u oblasti finansijske stabilnost na način kako je to usaglašeno Pismom namjere.

Visoki predstavnici MMF-a su iskazali spremnost i podršku provedbi svih preostalih mjera dogovorenih sa vlastima, a što će biti tema drugog pregleda provedbe mjera tokom posjete misije MMF-a Bosni i Hercegovini koja je planirana polovinom maja ove godine, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Centralne banke BiH.