Propao pokušaj dogovora s Vladom FBiH, borci poručuju: Rezolucija ili revolucija

BiH

protest borci
Foto: D. Begović

Nekoliko hiljada članova boračkih udruženja u FBiH još uvijek se nalazi ispred zgrade Vlade FBiH od koje očekuju ispunjenje svih zahtjeva iz Rezolucije o braniteljima.

Delegacija koja je ušla ne pregovore u Vladu FBiH nakon nešto više od sat vremena izašla je pred okupljene te su kazali da ih oni s kojima su razgovarali ne priznaju niti je postignut ikakav dogovor, javlja agencija Patria.

Murat Silajdžija, koordinator Savjeta branilaca Srednjobosanskog kantona prozvao je i udruženja boraca sa područja Tuzlanskog kantona te kazao “neka im je na sramotu”.

– Oni nas nazivaju neformalnim grupama, mi smo časni sinovi Republike BiH. Ostajemo još ovdje, tražimo podršku 10 kantona. Moramo dostojanstveno dokazati da nisu hodajuće bombe kao što nas nazivaju.

Poslali nam ljude koji su Radna grupa, hladno jeste ponovo proživljavate 1992. umjesto da ponude konkretna rješenja oni pričaju o nekih dodatnih 20 godina kako bismo pomrli.

Članovi Radne grupe nisu znali ni odgovoriti na pitanje koliko je ljudi uvedeno u pravo.

– Mogu me samo u mrtvačkom sanduku odnijeti odavde – kazao je Silajdžija.

[yuzo_related]

Okupljeni su ponovo poručili da traže ostavku ministra Salke Bukvarevića, te ga već nazivaju „bivšim“.

– On je ministar političke oligarhije, a to je SDA i SBB koji su najodgovornije što su borci danas ovdje. Mi smo ovdje bez čaja, dok oni imaju po 5.000 KM.

Rezoluciju branitelja potpisalo je nekoliko desetina boračkih udruženja, a ona poziva na rješavanje egistencijalnih pitanja porodica šehida, ratnih vojnih invalida, demobilisanih boraca i dobitnika najviših priznanja i odlikovanja.

“Tražimo registar, mora se odvojiti borbeni od neborbenog dijela. Diverzanti su ovdje, komandanti, borci, Zlatni ljiljani. Morate znati da je više od 20 godina prošlo poslije 1996. godine. Izgubili smo svoje porodice, zdravlje. Imaju li časti? Jeste li vi gladni? Čuješ li Bukvareviću, nismo mi neformalna grupa ni deset posto boraca, ovdje su nezaposleni borci, ako treba ubijati, ubijte nas danas ovdje, ali nećemo odustati zbog svoje djece, zbog pravde. Ispunit ćete sve i jednu tačku rezolucije”, rekao je Silajdžija.

Pozvao je bivše borce, među kojima pripadnike Armije Republike BiH i Hrvatskog vijeća obrane (HVO), da mirno protestuju dok se ne okonča sastanak sa Vladom FBiH.

Čuju se i prijetnje da će boračke organizacije blokirati cijelu FBiH ukoliko se Rezolucija hitno ne uputi u parlamentarnu proceduru.

Neki su obraćajući se prisutnim poručili da ovo više nije njihova vlast i da razmišljaju o odlasku iz Sarajeva i BiH.

Predstavnici 5. korpusa Armije RBiH najavili su potpunu blokadu GP Izačić čim se vrate u Bihać uz poruku ili Rezolucija ili revolucija.