Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

turska

Delegacija Crvenog križa FBiH u Gaziantepu, dopremljen konvoj humanitarne pomoći

ckfbih

Održan je sastanak sa Alperom Ulucaom, direktorom Crvenog polumjeseca Turske za međunarodne operacije i programe. Razgovarano je o dugogodišnjoj saradnji, ali i oblastima djelovanja u kojima Crveni križ u BiH može pružiti dodatnu podršku

Nakon četiri dana putovanja, delegacija Crvenog križa Federacije BiH stigla je u Gaziantep sa konvojem humanitarne pomoći. U prvom konvoju koji šalje Crveni križ FBiH dostavljena je prioritetna oprema za uspostavljanje kampova za stanovništvo koje je ostalo bez svojih domova. Dostavljeni su šatori, cerade, grijalice, deke, vreće za spavanje…

Kako navode iz CKFBiH za Fenu, održan je sastanak sa Alperom Ulucaom, direktorom Crvenog polumjeseca Turske za međunarodne operacije i programe. Razgovarano je o dugogodišnjoj saradnji, ali i oblastima djelovanja u kojima Crveni križ u BiH može pružiti dodatnu podršku.

Također radilo se i na mapiranju potreba, koje se shodno situaciji i novim zemljotresima mijenjaju, s ciljem pripremanja i slanja novog konvoja Crvenog križa u Tursku.

– Crveni polumjesec Turske je naš istinski partner i godinama unazad podržavaju izgradnju kapaciteta naše organizacije, ali i značajan doprinos u odogovoru na socijalne potrebe naših građana, humanitarnom zbrinjavanju migranata, kao i edukaciji osoblja za pripremu i odgovor na katastrofe. Ovo je prilika da pokažemo zahvalnost i solidarnost, kako nas samih tako i naših sugrađana – kaže Jasmin Nikšić, stručni saradnik za zdravstvo i krizne situacije.

– Naš tim nastavlja put prema Iskenderunu gdje će se susresti sa timovima Crvenog polumjeseca Turske na terenu, koji rade na prihvatu i zbrinjavanju stanovništva uslijed zemljotresa koji su zadesili regiju Hatay – potvrdila je Indira Kriještorac, glasnogovornica Crvenog križa FBiH.

Inače, za narednu sedmicu planiran je još jedan konvoj u kojem bi, pored ostalog, trebali biti dostavljeni i stambeni kontejneri.

Od prvog dana zemljotresa koji je pogodio Tursku i Siriju, Crveni križ u Bosni i Hercegovini aktivirao je humanitarni broj 17023 putem kojeg se mogu donirati 2 KM te otvorio namjenski žiro račun 1340011130004680 kod ASA Banke d.d. Sarajevo, Fra Anđela Zvizdovića 1/A 71000 Sarajevo za uplate donacija (primalac Društvo Crvenog krsta/križa BiH, Kranjčevićeva 2, 71000 Sarajevo) – navode iz CK FBiH.