Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

50 novih svjedočenja

Predstavljen novi istraživački projekat Memorijalnog centra Srebrenica „Priče za budućnost“

image00004

Kroz projekat „Priče za budućnost“ bit će snimljeno 50 novih svjedočenja koja će biti transkribovana, prevedena na engleski jezik a potom i indeksirana. Mahir Omerović, koordinator projekta, ističe zahvalnost preživjelima na spremnosti da podijele svoja iskustva

Memorijalni centar Srebrenica je započeo projekat snimanja usmene historije pod nazivom „Priče za budućnost“ finansiran od Vlade Tuzlanskog kantona. Ovaj projekat predstavlja nastavak snimanja ličnih priča preživjelih svjedoka genocida u Srebrenici.

Hasan Hasanović, šef Tima za usmenu historiju ističe da je do sada snimljeno 450 ličnih priča i da će sa dodatnih 50 koje će biti snimljene kroz ovaj projekat Memorijalni centra Srebrenica posjedovati vrijednu kolekciju od 500 usmenih historija. „Memorijalni centar u tom pogledu sarađuje sa međunarodnim partnerima na internacionalizaciji usmenih historija, ovom prilikom želim istaći da smo ponosni na saradnju sa Shoah fonadacijom koja u svojoj kolekciji arhiva vizuelne historije posjeduje i 20 usmenih historija iz naše kolekcije“ – naveo je Hasan Hasanović.

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić je istakao kako Vlada Tuzlanskog kantona pruža kontinuiranu podršku radu Memorijalnog centra. „Vlada Tuzlanskog kantona u kontinuitetu podržava rad i projekte Memorijalnog centra Srebrenica, tako je bilo i ove godine, Vlada je podržala projekat usmene historije „Priče za budućnost“ sa 80.000 KM. Iznimno je važno da svjedočenja preživjelih budu dokumentovana, pohranjena i dostupna domaćim i svjetskim istraživačima koji istražuju genocid u Srebrenici. Zahvalni smo ekipi mladih stručnjaka koji neumorno rade na čuvanju i širenju istine, to je trajni zalog generacijama koje dolaze.“

Kroz projekat „Priče za budućnost“ bit će snimljeno 50 novih svjedočenja koja će biti transkribovana, prevedena na engleski jezik a potom i indeksirana. Mahir Omerović, koordinator projekta, ističe zahvalnost preživjelima na spremnosti da podijele svoja iskustva.

„Molim sve ljude koji su preživjeli genocid u Srebrenici da se jave timu Memorijalnog centra Srebrenica kako bismo zabilježili njihova iskustva i na taj način trajno ih sačuvali od zaborava. Memorijalizacija našeg individualnog i kolektivnog sjećanja očvrsnut će temelj istine koja je svjedočena i dokazana pred međunarodnim i domaćim sudovima. Na ovaj način svi zajedno održavamo sjećanje i čuvamo istinu” – kazao je Mahir Omerović, koordinator projekta.