BiH

sastanak s građanima

Delegacija EU ima redovnu saradnju s predstavnicima civilnog društva u BiH

08/11/2021
Foto: NAP

Na sastanku su se složili oko mnogih pitanja s kojima se suočava BiH i njeni građani. Razgovor je bio otvoren i iskren o tome kako iznaći rješenja za ova pitanja. Ambasador Sattler je pozdravio angažman građana BiH i obećao nastavak razgovora

Grupa građana se danas okupila ispred zgrade Delegacije Evropske unije/Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije u Sarajevu, kako bi izrazili zabrinutost zbog političke situacije u Bosni i Hercegovini. Ambasador Sattler i službenici Delegacije Evropske unije/Ureda Specijalnog predstavnika Evropske unije su se sastali s organizatorima protesta s kojima su imali konstruktivan razgovor.

Na sastanku su se složili oko mnogih pitanja s kojima se suočava BiH i njeni građani. Razgovor je bio otvoren i iskren o tome kako iznaći rješenja za ova pitanja. Ambasador Sattler je pozdravio angažman građana BiH i obećao nastavak razgovora.

EU u potpunosti podržava prava građana na slobodu mirnog okupljanja i slobodu izražavanja i radi s vlastima u BiH kako bi se relevantni zakoni koji reguliraju ova prava uskladili sa standardima EU. Dijalog je ključna komponenta demokratskih društava, a Delegacija Evropske unije/Ured specijalnog predstavnika Evropske unije ima redovnu saradnju s predstavnicima civilnog društva u BiH, kao što je to bio slučaj i danas, kako bi se konsultovali s građanima i saslušali one kojima je u interesu stabilna i prosperitetna BiH. Nedavno je Ured Evropske unije u BiH pokrenuo inovativni oblik deliberativne demokratije – Skupštinu građana, koja daje priliku za 57 nasumično odabranih građana u BiH da daju svoj doprinos o važnom pitanju ustavne i izborne reforme.

Tokom sastanka, ambasador Sattler je naglasio jasnu posvećenost Evropske unije suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine kao i njenom putu ka Evropskoj uniji, saopćeno je iz Delegacije EU.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.