Globus

potpisan ugovor

U Srbiju stiže Pfizerov eksperimentalni lijek protiv koronavirusa

08/11/2021

"Mi smo treća zemlja u svijetu koja je potpisala ugovor, dogovorila se s Pfizerom i prvi ćemo imati taj lijek, koji ima 89-postotnu učinkovitost u izbjegavanje bolničkog liječenja i težih komplikacija", rekao je Lončar za Radio-televiziju Srbije

Srbijanske zdravstvene vlasti potpisale su s firmom Pfizer ugovor o distribuciji eksperimentalnog lijeka protiv covida-19, koji za 89 posto umanjuje rizik od hospitalizacije i smrti kod pacijenata čije je zdravlje već ugroženo, saopćio je u ponedjeljak ministar zdravstva Zlatibor Lončar.

“Mi smo treća zemlja u svijetu koja je potpisala ugovor, dogovorila se s Pfizerom i prvi ćemo imati taj lijek, koji ima 89-postotnu učinkovitost u izbjegavanje bolničkog liječenja i težih komplikacija”, rekao je Lončar za Radio-televiziju Srbije, ne navodeći naziv lijeka koji je razvila američka farmaceutska firma.

Naglasivši kako cjepivo “i dalje ostaje primarno oružje” u borbi protiv koronavirusa, Lončar je rekao da se zdravstveni sistem nastoji izboriti da čim više ljudi primi cjepivo, a ne da se bilo tko razboli i dođe u fazu liječenja kad se moraju koristiti lijekovi.

Lončar je ukazao na “blago povećanje broja cijepljenih” otkad su prije dvije sedmice uvedene covid propusnice i najavio da će država učiniti sve kako bi se povećao broj cijepljenih i došlo “u jednu sigurnu situaciju na svim poljima” jer je zdravstvo suočeno i s drugim bolestima i potrebama građana da im zdravstveni sustav pomogne.

“Već sada imamo dvije trećine bolnica u covid sustavu i zato vas molim da razmišljate o tome”, poručio je Lončar, upozorivši na loša iskustva i preopterećenost zdravstvenih djelatnika u četvrtom valu korone.

U Srbiji je danas službeno prijavljeno 67 umrlih od covida 19 i 4.348 novozaraženih kojima je virus potvrđen poslije testiranje 16.799 uzoraka, prenosi Hina.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.