Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Teška finansijska situacija

Delegacija EU: Neodgovorno i neprihvatljivo! Hitno naći rješenje za BHRT

sattler
Foto: Fena/ Arhiva

Upravni odbor BHRT-a saopćio je ranije u vezi s dramatičnom finansijskom situacijom u toj medijskoj kući

Delegacija Evropske unije u BiH pozvala je danas političke lidere da hitno pronađu rješenje za finansijsku situaciju u BHRT-u, poručivši da je to bitno pitanje i dio 14 ključnih prioriteta.

-BiH riskira da bude jedina zemlja u Evropi bez javnog emitera na državnom nivou. Ovo je neodgovorno i neprihvatljivo – upozorili su iz Delegacije EU u BiH u reakciji objavljenoj na društvenim mrežama.

Upravni odbor BHRT-a saopćio je ranije u vezi s dramatičnom finansijskom situacijom u toj medijskoj kući, da je BHRT došao do zida – ili će se hitno pronaći rješenje za stabilno finansiranje tog javnog servisa ili će se on potpuno ugasiti.

Naveli su da su ušli u novu kalendarsku godinu, a da ugovor o naplati RTV takse s JP Elektroprivreda BiH još nije potpisan.

-To znači da je BHRT ostao bez osnovnog prihoda, zaposleni bez plata, a ovaj javni emiter na nivou države, u cjelini je bez mogućnosti da plaća svoje obaveze. Razlog je opstrukcija RTRS-a i RTV Federacije BiH jer očito i dalje namjeravaju uzurpirati dio prihoda od takse, koji zakonom pripada BHRT-u i zadržati monopol nad raspolaganjem prikupljenih sredstava – saopćili su između ostalog iz Upravnog odbora BHRT-a.