Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pogoršana politička situacija

Delegacija EU: Očekujemo da vlasti RS povuku predložene zakone i diskriminatorne inicijative

johann sattler – DB

Iz Kancelarije EU u BiH izrazili su zabrinutost povodom najava predsjednika RS-a Milorada Dodika o uvođenju zabrane za LGBT+ populaciju u obrazovnim institucijama, što je diskriminatorno te stoga neprihvatljivo, naročito za zemlju kandidata

Kancelarija Evropske unije u Bosni i Hercegovini osuđuje nedavne poteze rukovodstva Republike Srpske, koji ozbiljno sužavaju prostor za građanski angažman, idu na štetu interesa Republike Srpske i ostatka zemlje, odbacuju temeljne evropske vrijednosti i predstavljaju nazadak na evropskom putu Bosne i Hercegovine.

Kako je saopćeno, ovakva negativna dešavanja, štaviše, dovode u pitanje opredijeljenost vlasti RS za napredak Bosne i Hercegovine na njenom evropskom putu. Politička atmosfera u Republici Srpskoj se primijetno pogoršala posljednjih sedmica, uključujući verbalne i fizičke napade bez presedana na aktiviste civilnog društva i novinare.

-Usvajanje Nacrta izmjena i dopuna Krivičnog zakonika u Narodnoj skupštini RS kojim se uvode krivične sankcije za klevetu je nesporno korak u pogrešnom smjeru. Ovakve zakonske izmjene bi nametnule nepotrebna i nesrazmjerna ograničenja na rad nezavisnih medija i civilnog društva, sa posljedičnim užasavajućim efektom na slobodu medija i slobodu izražavanja – upozoravaju iz Kancelarije EU u BiH.

Odluka Vlade RS da usvoji Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija je jednako žalosno, ističu iz EU, jer nadalje ograničava rad organizacija civilnog društva, a time i ostvarivanja slobode udruživanja i okupljanja.

Iz Kancelarije EU u BiH izrazili su zabrinutost povodom najava predsjednika RS-a Milorada Dodika o uvođenju zabrane za LGBT+ populaciju u obrazovnim institucijama, što je diskriminatorno te stoga neprihvatljivo, naročito za zemlju kandidata.

Kako se podvlači, Kancelarija EU dijeli težnju građana Bosne i Hercegovine za evropskom budućnošću zemlje, a ta težnja također iziskuje usvajanje vrijednosti EU.

-Očekujemo da vlasti Republike Srpske povuku predložene zakone i diskriminatorne inicijative – saopćeno je iz Kancelarije EU u BiH.