Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

dom naroda

Delegacija EU poziva parlamentarce u FBiH da usvoje zabranu pušenja u zatvorenom

cigare-pusenje-pepeljara-kafa

Procjenjuje se da su u Bosni i Hercegovini oko 20 posto mladih od 13 do 15 godina pušači

Iz Delegacija Evropske unije kažu kako pozdravljaju raspravu po pitanju kontrole duhana, zakazanu za 17. februar 2022. godine u Domu naroda FBiH, a pozivaju i na donošenje zakona o zabrani.

“Pozivamo članove Doma naroda FBiH da usvoje mjere kao što je zabrana pušenja u zatvorenom na javnim mjestima. Pušenje je jedan od značajnih uzroka preuranjene smrti u Bosni i Hercegovini. Osim toga, Bosna i Hercegovina ima jednu od najviših stopa pušača u Evropi, uključujući maloljetnike”, kažu oni.

Procjenjuje se da su u Bosni i Hercegovini oko 20 posto mladih od 13 do 15 godina pušači, navode dalje.

“Ograničavanje pušenja na javnim mjestima pomoglo bi zaštiti nepušače od pasivnog pušenja, kao i potaknulo pušače da smanje ili prestanu s konzumacijom duhanskih proizvoda. Mjere kontrole duhana koje se primjenjuju u EU imale su jasan pozitivan učinak na smanjenje štetnih posljedica pušenja”, kazali su.

Navode i kako je dugogodišnja preporuka EU je da zemlje koje apliciraju za članstvo u EU nastave sa usvajanjem zakona na svim nivoima kojima zabranjuju pušenje na javnim mjestima u skladu sa pravnom stečevinom EU-a, ratifikuju protokol za eliminaciju nedozvoljene trgovine duhanom i počnu provoditi obje mjere.

“Stoga bi donošenje mjera kontrole pušenja predstavljalo korak ka usklađivanju zakona Bosne i Hercegovine sa zakonima koji su na snazi u EU, kao i značajan korak ka poboljšanju javnog zdravlja”, kazali su.