Ured specijalnog predstavnika EU

Delegacija EU: Komesar Varhelyi se usprotivio Dodikovim planovima

Varhelyi – Dodik – pixsell

Komentar Delegacije EU/Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH

Delegacija Evropske unije/Ured specijalnog predstavnika EU u BiH (EUSR) oglasio su se danas saopćenjem za javnost u kojem komentira medijske navode o tome da je “evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi krajem novembra s Miloradom Dodikom dogovorio održavanje posebne sjednice Narodne skupštine RS (NSRS) na kojoj je razmatrano pitanje prijenosa nadležnosti s državnog na entitetski nivo”.

Saopćenje prenosimo u cijelosti:

“Činjenica da je član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik obavijestio komesara Varhelyija tokom njegove posjete BiH 24. i 25. novembra o svojoj namjeri da sazove sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske za 10. decembar kako bi započeo proces povlačenja nadležnosti, ni na koji način ne implicira da je za takve planove dobio pristanak niti saglasnost. Naprotiv, komesar Varhelyi se usprotivio ovim planovima.

Stav komesara Varhelyija o povlačenju nadležnosti koje je najavilo rukovodstvo Republike Srpske jasno je izražen tokom ove posjete u njegovim izjavama za medije. Komesar Varhelyi je naglasio da bi planovi rukovodstva Republike Srpske za urušavanje državnih institucija udaljili Bosnu i Hercegovinu od usklađivanja sa pravnom stečevinom EU i stavili evropski put na čekanje. Osim toga, istakao je da će se to negativno odraziti na ekonomiju i građane. Komesar je ovaj stav ponovio i u razgovoru sa Miloradom Dodikom prije nekoliko dana.

Komesar Varhelyi je pozvao Milorada Dodika da ne poduzima nikakve jednostrane i ireverzibilne korake ka urušavanju institucija na državnom nivou. Iako zaključci koje je Narodna skupština Republike Srpske usvojila 10. decembra nemaju izvršnu snagu, samo njihovo usvajanje predstavlja dalji korak slijepom ulicom u pravcu eskalacije. Ovakav stav je ponovo potvrđen u zajedničkom saopštenju zemalja članica Kvinte i EU koji je objavljen 10. decembra. EU je u potpunosti opredijeljena za teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine i odbacuje svaki plan koji bi narušio ustavni okvir BiH”, navodi se u komentaru Delegacije EU/Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH.