Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Delegacija Grada Budimpešte u posjeti Kantonu Sarajevo

konakovic_posjeta_budimpesta

Predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić danas je upriličila sastanak sa delegacijom Grada Budimpešte i Kantona Sarajevo.

U gostujućoj delegaciji je bio zamjenik gradonačelnika Szeneczey Balázs i ambasador Mađarske u BiH József Négyesi, a u delegaciji Kantona Sarajevo premijer Elmedin Konaković, ministar pravde i uprave KS Mario Nenadić i ministrica zdravstva KS Zilha Ademaj.

Predsjedateljica Babić je rekla da BiH i Mađarsku krase lijepi prijateljski odnosi i duboke historijske veze, a s obzirom na to da je BiH aplicirala za ulazak u Evropsku uniju iskustva Mađarske će dobro doći.

– Naročito smatram značajnim mogućnost saradnje u oblasti kulture, kao i uspostavljanje saradnje u oblasti turizma, komunalne privrede i saobraćaja, kao i svih ostalih oblasti za koje se iskažu obostrani interesi – naglasila je Babić.

Zamjenik gradonačelnika Budimpešte Szeneczey Balázs je rekao da je Grad Budimpešta otvoren za svaki vid saradnje sa Kantonom Sarajevo i uputio poziv njegovim predstavnicima da službeno posjete Grad Budimpeštu tokom koje bi se razgovaralo o konkretnim projektima u oblasti kulture, komunalne privrede, saobraćaja, zdravstva i ostalih tema za koje su zainteresirani zvaničnici Kantona.

– Najzahvalniji za saradnju su sporazumi u oblasti kulture i sporta za koje očekujemo konkretne prijedloge koje ćemo najozbiljnije razmotriti i nadam se u što skorijoj budućnosti zajednički i realizirati – rekao je Szeneczey.

Premijer Konaković je rekao da je Vlada KS uvijek otvorena za saradnju i za pozitivna iskustva urbanih evropskih sredina koja bi se mogla implementirati kod nas.

– Kanton Sarajevo vrlo brzo raste i razvija se. Spremni smo da prihvatimo sve prijedloge koji bi unaprijedili život njegovih stanovnika i zato bih volio da se u što skorijem periodu ponovo sretnemo i na tom sastanku razmotrimo konkretne modalitete i načine saradnje sa Vašim gradom – zaključio je Konaković, saopćeno je iz Press službe KS.