Delegacija Palestine boravila u Goraždu

Delegacija_Palestine333

U posjeti Goraždu danas je boravila delegacija Ambasade Palestine u Bosni i Hercegovini, a riječ je o prvoj u nizu posjeta gradovima u našoj zemlji kroz koje se nastoje sagledati pozitivne prakse uspješnih lokalnih zajednica, kako bi ta iskustva prenijeli u ratom razrušenu Palestinu.

Tokom sastanka sa gradonačelnikom Goražda i njegovim saradnicima, zamjenik ambasadora Palestine u BiH Mohammed Hammad istakao je da je Goražde prvi grad koji je odlučila posjetiti delegacija, a čine je predstvanici nekoliko gradova Palestine. Ističu da su o Goraždu čuli mnogo, a sada su se došli lično uvjeriti i saznati na koji se način ovaj grad digao iz pepela nakon proteklog rata, kako bi ta iskustva prenijeli u svoju državu.

– Pošto je Palestina tokom agresije zadnjih godina porušena, mi putujemo po cijelom svijetu da vidimo i pokušavamo naučiti kako su ljudi uspjeli ponovo stati na noge. Tu smo i u Goraždu da sagledamo kako je ono napredovalo nakon rata u raznim ekonomskim i socijalnim pitanjima i nadamo se da ćemo uspjeti prenijeti ta iskustva kako se razvilo, i to implementirati u našoj državi Palestini. Tamo se trenutno borbe vode na dva načina, jedan za dio zemlje koji nismo uspjeli vratiti a drugi da gradimo ono što je porušeno – kazao je Hammad.

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović istakao je da je i ova posjeta još jedna potvrda da drugi gradovi i prijateljske zemlje cijene ono što Goražde ima.

– Palestina preživljava svoje najteže trenutke i mi to dobro znamo i razumijemo. Danas smo našim gostima to jasno kazali i prezentirali naše pozitivne prakse iz lokalne zajednice, kako privući prave projekte i na koji način ih realizirati – kazao je on.

Nakon Goražda, delegacija iz Palestine s istim ciljem posjetit će i Srebrenik, Tešanj, Zenicu, Konjic i Novi Grad u Sarajevu.