Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sistem S-300 koji Rusija daje Siriji neće biti korišten protiv trećih zemalja

s-300

Iz ureda ruskog predsjednika Vladimira Putina saopćeno je da protuzračni sistem S-300 koji će Rusija dati Siriji neće biti korišten protiv trećih država, javlja Anadolu Agency (AA).

Glasnogovornik moskovskog Kremlja Dmitriy Peskov kazao je danas kako je Rusija donijela odluku o doniranju Siriji protuzračnog sistema zarad povećanja sigurnosti ruskih vojnika u toj zemlji, a nakon nedavnog obaranja ruskog aviona Il-20 i pogibije 15 vojnika.

Peskov je kazao da svi trebaju imati razumijevanje spram ruskih aktivnosti usmjerenih ka zaštiti vlastitih oružanih snaga.

“Ne činimo to protiv trećih zemalja, već za zaštitu vlastite vojske“, kazao je Peskov na upit da li će najavljena donacija ugroziti odnose između Rusije i Izraela.

Ruski ministar odbrane Sergey Shoygu ranije je kazao da će Rusija u roku od dvije sedmice Siriji isporučiti protuzračni sistem S-300.

Povod za to je prošlosedmični incident u kojem je kod Latakije, srušen ruski avion koji je letio ka ruskoj vojnoj bazi Khimeimim. Rusko Ministarstvo odbrane saopćilo je da je avion sručen projektilom sirijskog protuzračnog sistema S-200, ali da je za incident odgovoran Izrael čije zračne snage su u tim trenucima izvodile operaciju u toj regiji i skrivale se iza ruskog aviona.