Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Delegacija Parlamenta BiH u sjedištu NATO-a

230915 NATO

Delegacija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), predvođena predsjedavajućim Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH Sifetom Podžićem i njegovim zamjenikom Borislavom Bojićem, tokom boravka u Briselu i učešća na prilagođenom seminaru o ulozi i aktivnostima NATO-a imala je više značajnih susreta sa zvaničnicima NATO-a i Evropske unije na kojima se razgovaralo o brojnim pitanjima od značaja za proces evropskih i evroatlanskih integracija BiH.

Osim Podžića i Bojića, u Briselu su bili Čolak, Vajzović, Karamatić, Rančić, Tadić, Babalj, Šiljegović

Radni susreti u Međunarodnom sekretarijatu Parlamentarne skupštine NATO-a, uz čiju se organizaciju i podršku održao ovaj seminar, iskorišteni su za razgovor sa zamjenicom generalnog sekretara NATO-a za politike Ruxandrom Popa, kao i sa direktorima komiteta Parlamentarne skupštine NATO-a, o načinima snažnijeg djelovanja PSBiH s ciljem bržeg ispunjavanja evroatlanske agende.

Tokom posjete Evropskom parlamentu članovi naše delegacije razgovarali su sa članom Evropskog parlamenta i izvjestiocem za BiH Kristijanom Dan Predom o usaglašenoj evropskoj agendi i ispunjavanju obaveza kojima bi naša država ispunila uslove za podnošenje kredibilne aplikacije za status kandidata za ulazak u Evropsku uniju.

Dvodnevni seminar u Briselu bio je posvećen i razmjeni mišljenja sa zvaničnicima i ekspertima NATO-a neposredno angažovanim u procesu saradnje sa institucijama BiH o statusu i obavezama naše zemlje na putu ka članstvu u NATO-u, kao i o programima koji se zajednički realizuju. S tim u vezi, bilo je riječi o realizaciji Akcijskog plana za članstvo u NATO-u (MAP), o politikama proširenja i „otvorenih vrata“, kao i o strukturi i operacijama NATO-a. Takođe se razgovaralo i o aktuelnim problemima migracija, te o pomoći civilnom stanovništvu u vanrednim situacijama.

Osim Podžića i Bojića, u radu prilagođenog seminara u Briselu učestvovali su i članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Bariša Čolak, Hanka Vajzović, Mario Karamatić, Hazim Rančić, Ognjen Tadić i Darko Babalj, kao i parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović.