BiH

Beograd

Delegacija PSBiH na zasjedanju Skupštine Interparlamentarne unije

14/10/2019

Parlamentarce je, putem video-linka, pozdravio i generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nebojša Radmanović i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Nikola Špirić predvode delegaciju PSBiH na zasjedanju Skupštine Interparlamentarne unije, koja se održava u Beogradu.

Skupštinu Interparlamentarne unije, koja je okupila oko 2.000 parlamentaraca iz 150 zemalja svijeta, pozdravnim govorima otvorili su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković i predsjednica Interparlamentarne unije, meksička senatorka Gabriela Cuevas Barron.

Parlamentarce je, putem video-linka, pozdravio i generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres.

Centralna tema rasprave na ovogodišnjoj Skupštini posvećena je ulozi i mehanizmima parlamenata u jačanju međunarodnog prava i regionalne saradnje. U okviru ove rasprave parlamentarcima iz cijelog svijeta obratit će se zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Nebojša Radmanović.

Tokom zasjedanja najveće i najstarije globalne parlamentarne organizacije, delegacija PSBiH imat će i brojne bilateralne susrete sa predsjednicima i delegacijama parlamenata zemalja članica Skupštine Interparlamentarne unije, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Skupština Interparlamentarne unije raspravljat će u Beogradu i o nizu drugih aktuelnih tema i pitanja koja se tiču uspostavljanja mira i konstruktivnog dijaloga između država, poštivanja ljudskih prava, rodne ravnopravnosti, kao i ispunjavanja ciljeva održivog razvoja.

Prigodnom svečanošću bit će obilježena i 130. godišnjica postojanja i rada Interparlamentarne unije, u čijem je sastavu 179 parlamenata i 12 pridruženih parlamentarnih organizacija, među kojima su i Evropski parlament i Parlamentarna skupština Vijeća Evrope.

Parlamentarci iz cijelog svijeta obilježit će i 30. godišnjicu usvajanja Konvencije UN-a o pravima djeteta, te promovirati regionalnog ambasadora UNICEF-a. Bit će obilježeno i 70 godina od usvajanja Ženevske konvencije, kao i 40 godina od usvajanja Konvencije o eliminisanju svih oblika diskriminacije protiv žena.

U utorak, 15. oktobra, bit će obilježen i Međunarodni dan demokratije, koji je ustanovljen na inicijativu Interparlamentarne unije, navodi se u saopćenju.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.