Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Delegacija SAD-a kod Izetbegovića

08/12/2017

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović danas je u Sarajevu primio zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a Hoyta Briana Yeea.

Tokom razgovora ponovljena je puna podrška Sjedinjenih Američkih Država euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine, te naglašena potreba da se nastavi provođenje reformi.

Razgovarano je i o izmjenama izbornog zakonodavstva u svjetlu dosadašnjih prijedloga koji su upućeni u parlamentarnu proceduru.

Izetbegović je upoznao Hoyta Yeea sa stavom da nije optimista u pogledu izmjena rješenja za izbor članova Predsjedništva BiH, naglašavajući da će to pitanje biti moguće riješiti nakon izbora, a na tragu Fileovog modela, u okviru implementacije presude po apelaciji Sejdić – Finci.

Također, izrazio je potrebu i spremnost da se riješi pitanje izbora delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH, pri čemu je ukazao da sva rješenja moraju zadovoljiti demokratske principe i najviše standarde ljudskih prava.

Istaknuo je da su te izmjene ograničene i uokvirene potrebom poštivanja Ustava Federacije BiH, odlukom Ustavnog suda BiH, kao i reduciranim brojem delegata u Domu naroda.

U delegaciji su, uz Hoyta Briana Yeea, bili i Maureen Cormack, ambasadorica SAD-a u BiH, Kathleen Larkin, desk oficir za BiH, te Craig Conway, šef Političkog odjela Ambasade SAD-a u BiH, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.