Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šef bh. diplomatije s kandidatom za novog austrijskog kancelara

BiH

Crnadak Kurz 2

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se danas u Beču, nakon završetka ministarskog zasjedanja OESS-a, sa ministrom za Europu, integraciju i vanjske poslove i kandidatom za novog austrijskog kancelara Sebastianom Kurzom.

Glavne teme razgovora bile su europska budućnost regije Zapadnog Balkana, europske integracije i nastavak reformi u Bosni i Hercegovini.

Tokom razgovora ministar Crnadak je istaknuo da je Republika Austrija prijateljska zemlja koja snažno podupire BiH u raznim oblastima, te da je ministar Kurz u svom mandatu pokazao i osobnu posvećenost BiH, njenoj demokratizaciji i približavanju EU što je potvrdio brojnim posjetima Sarajevu i Banjaluci.

Ministar Kurz se zahvalio ministru Crnatku na suradnji koju su imali kao ministri vanjskih poslova i izrazio uvjerenje da će nova austrijska vlada nastaviti sa konkretnom i snažnom potporom europskoj budućnosti BiH.

Sastankom sa saveznim ministrom Kurzom, ministar Crnadak završava dvodnevni boravak u Beču, tokom kojeg je sudjelovao na 24. zasjedanju Ministarskog vijeća OESS-a, održao bilateralne sastanke sa zamjenikom premijera i ministrom vanjskih poslova Republike Slovenije Karlom Erjavcom, ministrom vanjskih poslova Crne Gore Srđanom Darmanovićem, predstavnikom za slobodu medija OESS-a Harlemom Desirom, te sudjelovao na specijalnom događaju posvećenom izazovima i opasnostima pred kojima se danas nalazi kršćanstvo koji su organizirali ministri vanjskih poslova Mađarske i Ruske Federacije Peter Szijjarto i Sergey Lavrov.