Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Delegacija SDA danas će posjetiti mezar Sulejmana Tihića

Delegacija SDA na Tihićevom mezaru

Danas se navršavaju tri godine od smrti Sulejmana Tihića, predsjednika Stranke demokratske akcije.

Sulejman Tihić je bio veoma odgovoran i sposoban političar koji je dao veoma značajan doprinos procesima reintegracije BiH, pomirenja i obnove povjerenja među narodima i građanima narušenog agresijom na BiH, te izgradnji državnih institucija.

Njegov mandat u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine obilježen je najznačajnijim reformama u Bosni i Hercegovini od Dejtona do danas.

Reforme u oblasti odbrane, sigurnosti, vladavine prava, finansija, carine, jedinstvenog ekonomskog prostora, ljudskih prava i dr, bilo je moguće ostvariti značajno zahvaljujući njegovoj liderskoj ulozi i zalaganju. Te reforme su značile početak evropskog i NATO puta Bosne i Hercegovine.

Sulejman Tihić je vodio politiku kakva je potrebna Bosni i Hercegovini i Bošnjacima, ali i svim drugim narodima i građanima Bosne i Hercegovine. Bio je borac za istinu i pravdu što je nužan uslov za izgradnju povjerenja. Zalagao se za saradnju i izgrađivao dobre odnose kako u Bosni i Hercegovini, tako i u regionu, Evropi i svijetu.

Zbog svoje realne i umjerene politike bio je poštovan i cijenjen čovjek širom svijeta.

Bio je sagovornik svih značajnijih svjetskih lidera kako na zapadu tako i na istoku. Nakon historijski potvrđenog lidera i učitelja svih nas Alije Izetbegovića, 2001. godine je, u vrlo turbulentnim vremenima po SDA, preuzeo vodstvo velikom i moćnom strankom uspješno je vodeći sve do prerane smrti.

Delegacija SDA će danas posjetiti mezar u Bosanskom Šamcu i odati počast rahmetli Sulejmanu Tihiću.