Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Delegacija SDP-a posjetila jablaničko preduzeće Granit

jablanica-granit1111

Delegacija Socijaldemokratske partije (SDP) BiH posjetila je jablaničko preduzeće „Granit“.

Predsjednik KO SDP Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Zoran Mikulić je zajedno s potpredsjednicom Skupštine HNK-a Vesnom Saradžić, zastupnikom u Skupštini HNK Amerom Zagorčićem, predsjednikom Općinskog odbora SDP-a Jablanica Damirom Šabanovićem i članom Predsjedništva SDP-a BiH Svetozarom Pudarićem razgovarao s radnicima Granita.

– Oni su upoznali dužnosnike SDP-a o najnovijim dešavanjima u ovom poduzeću i određenim sramnim odlukama pojedinih sudskih instanci koji predstavljaju vraćanje „Granita“ nekoliko godina unazad i ponovo prijete potpunim uništenjem i izručivanjem sudbine radnika u ruke kriminalaca i dobro povezanih mafijaških struktura, očigledno involviranih čak i u određene državne i pravosudne institucije – saopćeno je iz SDP-a BiH.

jablanica-granit-11111

Na sastanku s radnicima istaknuto je da je Socijaldemokratska partija uvijek do sada bila uz radnike Granita „i to u onim vremenima kada su određene kriminalne grupe čak i policiju zloupotrebljavale za vlastite ciljeve“.

U saopćenju se navodi da je u prethodnom mandatu od 2010. godine SDP, kao dio vlasti, učinio sve što je bilo moguće u ponovnom pokretanju proizvodnje u Granitu i vraćanju radnika na njihova radna mjesta.

– S mnogo napora, zajedno s radnicima, smo u tome i uspjeli. Sada je evidentno, da oni koji su rušili i uništavali Granit još prije pet godina, od istog projekta nisu odustali već su isti projekt, prvom prilikom, ponovo aktivirali u sprezi sa dobro poznatim političkim i institucionalnim krugovima i to u cilju isključivo zadovoljenja privatnih i ličnih interesa, te bogaćenja isključivo na štetu radnika i njihovih porodica -navodi se u saopćenju.

Ističe se da borba za „Granit“ očigledno još nije završila, jer je svakom imalo bolje upućenom, potpuno jasno da „nova vladajuća garnitura, kao što nikada ranije nije ništa učinila za radnike Granite, neće to uraditi ni sada“.

– SDP će i dalje biti na raspolaganju radnicima Granita u borbi protiv kriminalnih interesnih i političkih grupa. U kapacitetu koji nam pripada kroz skupštinske i parlamentarne klupe, radnici Granita i dalje mogu računati na pomoć Socijaldemokratske partije BiH u cilju artikuliranja njihovih opravdanih zahtjeva – saopćeno je iz Centra za informisanje SDP BiH.