Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Delegacija Svjetske skautske fondacije u oktobru stiže u BiH

wsf

Na poziv Saveza izviđača u Bosni i Hercegovini (SluBiH) delegacija Svjetske skautske fondacije boravit će od 1. do 4. oktobra u Bosni i Hercegovini u namjeri da se informiraju o dosadašnjim aktivnostima i saznaju više o radu izviđačkog pokreta u BiH.

U delegaciji će biti lideri i donatori skautskog pokreta iz Belgije, Saudijske Arabije, Hong Konga, SAD-a, Nikaragve, Velike Britanije i Nizozemske. Ta posjeta je istovremeno nastavak suradnje i podrške svjetske izviđačke porodice, koja broji više od 40 miliona članova.

Kao masovna organizacija za neformalno obrazovanje i vaspitanje, koja promovira nematerijalne društvene vrijednosti i zdrav stil života i pomaže razvoju prilagođenih, aktivnih i odgovornih osoba SIuBiH koristi i ovu priliku da informira institucije i javnost sa svojim aktivnostima i dobije podršku za aktivnije provođenje programa rada izviđačkog pokreta u BiH.

Delegaciju će ugostiti predstavnici SIuBiH, koji će gostima predstaviti dosadašnja postignuća i planove za jačanje izviđačke organizacije u BiH.

Planirano je da u okviru zvaničnog dijela posjete, članove delegacije primi član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, a bit će održan i sastanak sa delegacijom Ministarstva civilnih poslova BiH.

Gosti će u petak, zajedno s domaćinima i sarajevskim izviđačima posjetiti Historijski muzej, a popodne obići Nemilu kod Zenice gdje će na terenu vidjeti rezultate angažmana izviđača u pomoći lokalnim zajednicama prilikom lanjskih katastrofalnih poplava.

U subotu će se aktivnosti odvijati u Banjoj Luci gdje će gosti obići vod izviđača koji djeluje u Domu za nezbrinutu djecu, a poslije će im se pridružiti na izviđačkom izletu u okolici grada.

Predstavnici Omladinskog komunikativnog centra iz Banje Luke informirat će ih o dosadašnjoj podršci koju su pružili SIuBiH i planovima za nastavak suradnje.

Nakon obilaska grada, gosti će se pridružiti svečanom okupljanju članova Odreda izviđača “22. april”, koji slavi 45 godina postojanja što će biti obilježeno uz logorsku vatru i prigodan program.

Savez izviđača u BiH (SIuBiH) je krovna organizacija izviđačkog pokreta u BiH u okviru koje se realizira izviđački program rada sa mladima.

Prve izviđačke organizacije osnovane su 1921., a danas u BiH ima oko 2.000 aktivnih izviđača. SIuBiH čine Savez izviđača Republike Srpske, Savez izviđača Federacije BiH i Izviđači Distrikta Brčko BiH.

U okviru aktivnosti, SIuBiH surađuje sa Svjetskom skautskom fondacijom (WSF) koja je, uz druge vidove suradnje, do sada u BiH podržala dva projekta jačanja organizacionih i stručnih kapaciteta u okviru globalnog programa “Vjesnici mira” (Messengers for Peace).