Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

dom naroda fbih

Delegat Zvonko Marić rezerviran u vezi sa zaključkom Odbora

zvonko-maric

Marić je još rekao da je Institut za mjeriteljstvo BiH odgovorio da nabavljeni respiratori mogu poslužiti i za mobilni i stacionarni medicinski tretman oboljelima od koronavirusa

Zvonko Marić, delegat Kluba Bošnjaka, izjavio je uoči današnje sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH da je Parlamentarni odbor koji se bavio utvrđivanjem činjenica u vezi s nabavkom respiratora uvezenih iz Kine u Bosnu i Hercegovinu predložio deset zaključaka od kojih jedan implicira da ministrica finansija FBiH Jelka Milićević nije bila upoznata sa spornim detaljima u ovom slučaju.

Na devet od deset postavljenih pitanja, Milićević je odgovorila da nije upoznata, što je impliciralo i takav predloženi zaključak. Marić se ne slaže s formulacijom zaključka, kako je izjavio novinarima, te će na sjednici Doma naroda obrazložiti vlastitu rezerviranost u tom pogledu.

Marić je još rekao da je Institut za mjeriteljstvo BiH odgovorio da nabavljeni respiratori mogu poslužiti i za mobilni i stacionarni medicinski tretman oboljelima od koronavirusa.

Ovaj delegat napominje da je prije instituta mjeriteljstva, angažiran ekspert koji je za respiratore kazao da nisu samo za zdravstveni tretman u kolima hitne pomoći, kako je pisano u javnosti. Mariću nije poznato, dodao je, ko je i pod kojim uvjetima eventualno angažirao tog čovjeka.

Marić je za to da Odbor nastavi rad o ovom slučaju.

Afera ‘respiratori’ mjesecima je aktuelna u javnosti nakon što je zbog pandemije koronavirusa, u Bosnu i Hercegovinu, odnosno Federaciju BiH, iz Kine uvezeno, prvo 80 pa još 20 ovih mašina, plaćenih 10,5 milioona KM, posredstvom poljoprivredne kompanije “Srebrena malina”. Sumnju javnosti je pobudilo što je posao obavljen preko kompanije takve djelatnosti, a uslijedili su i izvještaj da su respiratori neupotrebljivi, tačnije da su upotrebljivi samo za mobilno pružanje pomoći pacijentu u kolima, ne i u bolničkoj sobi.

Jedna od tačaka dnevnog reda današnje, inače vanredne sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH, jeste izvještaj Odbora koji se bavio utvrđivanjem činjenica o nabavci tih respiratora.