Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Delegati danas o plaćama te Zakonu o zaštiti i dobrobiti životinja

dom-naroda-psbih_2

Dvije izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine bit će predmet rasprave na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, a oba prijedloga ranije je podržao Predstavnički dom.

Delegati bi prvo trebali razmatrati prijedlog poslanika Predstavničkog doma Šemsudina Mehmedovića (Stranka demokratske akcije – SDA) koji tvrdi da su policijski službenici oštećeni s obzirom na to da su im utvrđeni najniži koeficijenti za obračun plaće bez platnih razreda.

Ovim izmjenama Mehmedović predlaže da se pravednije utvrde koeficijenti za policijske službenike od čina “policajac” do čina “glavni inspektor”, odnosno da se izjednače koeficijenti policijskih službenika s koeficijentima zaposlenika i državnih službenika.

Drugu izmjenu Zakona o plaćama i naknadama predložili su poslanici Socijaldemokratske partije (SDP) Mirsad Mešić i Denis Bećirović, a njime se predviđa ukidanje prava na isplatu jubilarne nagrade za izabrane i imenovane zvaničnike u bh. institucijama.

Nakon što je Ustavnopravna komisija Doma naroda podržala principe Prijedloga zakona o izmjeni i dopunama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, o tome će se sutra, 28. septembra, u drugom čitanju izjašnjavati i delegati Doma naroda.

Predloženim izmjenama, između ostalog, predviđa da će odredba o zabrani uzgoja životinja u svrhu proizvodnje krzna stupiti na snagu 2028. godine, umjesto 2018. kako je propisano važećim zakonom.

Pred delegatima su izmjene zakona o upravi te o ministarstvima i drugim organima uprave koje je predložilo Vijeće ministara BiH, kao i dvije izmjene Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja koje se tiču polaganja vozačkih ispita te davanja prednosti vozilima hitne i vatrogasaca nad vozilima pod pratnjom.

Kada je u pitanju reguliranje prednosti u saobraćaju, Ustavnopravna komisija utvrdila je usaglašenost s Ustavom BiH, ali ne i s pravnim sistemom BiH, a poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) Damir Arnaut, na čiji prijedlog je u Predstavničkom domu usvojen ovaj zakon, smatra da zakon treba podržati sa stanovišta sigurnosti građana.

Pred delegatima je i Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH, Izvještaj o radu Upravnog odbora Izvozno-kreditne agencije BiH, Godišnji izvještaj iz oblasti poljoprivrede te o trendovima migracija i aktivnostima na zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda migranata i tražilaca azila.