Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počela sjednica

Delegati Doma naroda BiH o ukidanju akciza na goriva

dom naroda psbih – fena

Sjednici prisustvuje 14 od ukupno 15 delegata, jer je prema Čovićevom obrazloženju, delegat Bakir Izetbegović najavio kašnjenje

U Sarajevu je počela hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj je jedina tačka dnevnog reda zahtjev Predstavničkog doma PSBiH za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini po hitnom postupku.

Ove izmjene podrazumijevaju ukidanje akciza na goriva u BiH, a što je na sjednici 9. marta već usvojio Predstavnički dom PSBiH.

Odlukom su ukinute akcize na dizel-gorivo i ostala plinska ulja, petrolej, motorni benzin-bezolovni, motorni benzin, lož-ulje, tečni naftni plin za pogon motornih vozila, biogoriva i biotečnosti.

Ukoliko bi Dom naroda na današnjoj sjednici usvojio izmjene ovog zakona, njegovim stupanjem na snagu došlo bi do pada cijena svih naftnih derivata. Definisani iznos akcize za naftne derivate bio bi na snazi šest mjeseci, a po isteku šest mjeseci, ostavljena je mogućnost Vijeću ministara BiH da svojom odlukom produži za tri mjeseca definisani iznos akcize.

Delegat Denis Bećirović, u raspravi o dnevnom redu predložio je da ovaj dom danas razmatra i izmjene zakona o o sprečavanju sukoba interesa, zatim o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, te o javnim nabavkama.

Izmjene ovih zakona, podsjetio je Bećirović već je usvojio Predstavnički dom PSBiH i njihovim usvajanjem u Domu naroda, BiH bi mogla uputiti kredibilan zahtjev za sticanje kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji, jer su ovi zakoni među 14 prioriteta Evropske komisije.

Većinom glasova iz klubova srpskog i hrvatskog naroda ovaj prijedlog je odbijen.

Bećirović je pitao i zbog čega nije sazvana sjednica Doma naroda na kojoj bi delegati glasali o osudi agresije Rusije na Ukrajinu, a o čemu je on ranije uputio inicijativu.

Delegat Zlatko Miletić, pitao je zbog čega na dnevnom redu današnje sjednice nema prijedloga izmjena Zakona o PDV-u, što su poslanici koji su zahtijevali održavanje današnje hitne sjednice također predložili kao tačku dnevnog reda.

Dragan Čović, predsjedavajući Doma naroda kazao je da se na dnevnom redu današnje sjednice našlo ono što je zadovoljilo kriterije poslovnika Doma.

Sjednici prisustvuje 14 od ukupno 15 delegata, jer je prema Čovićevom obrazloženju, delegat Bakir Izetbegović najavio kašnjenje.