Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik SDA

Izetbegović: HDZ pristao na razgovore o tome da Doma naroda brine samo o vitalnom interesu

bakir izetbegovic – fena (2)

Potvrdio je da je Borrell od njega i Čovića tražio da postignu dogovor oko Izbornog zakona, dok je od Dodika nekoliko puta zatražio da deblokira rad državnih institucija

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović potvrdio je danas da je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) pristala na razgovore o tome da Dom naroda štiti samo vitalni nacionalni interes u smislu izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

On je to kazao nakon susreta s visokim predstavnikom Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom koji boravi u posjeti BiH, a na kojem su prisustvovali i predsjednici HDZ-a i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Dragan Čović i Milorad Dodik.

Potvrdio je da je Borrell od njega i Čovića tražio da postignu dogovor oko Izbornog zakona, dok je od Dodika nekoliko puta zatražio da deblokira rad državnih institucija.

– Dodik je obećao da neće biti nikakve secesije ili podjele zemlje te da će on u potpunosti poštovati Ustav BiH onako kako ga on razumije – naveo je Izetbegović.

On je izrazio uvjerenje da će se svi procesi koji se tiču “prijenosa nadležnosti s državnog na entitetski nivoa” zaustaviti.

Istaknuo je i da predstavnici Socijaldemokratske partije (SDP) govore o tome da nije dobro ako se nešto rješava iza zatvorenih vrata, a ljevičarsko-građanske stranke predstavljaju četvrtinu stanovništva u BiH i trebaju učestvovati u pregovorima, a ne da optužuju.

Razgovarat će, kaže, s predsjednikom SDP-a Nerminom Nikšićem od kojeg će zatražiti da učestvuje u pregovorima.

Istaknuo je da se pregovara o svim pitanjima izmjena Izbornog zakona BiH i kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH i onome na čemu SDA najviše insistira, a to je funkcionalnost Federacije BiH te načini funkcioniranja Doma naroda Federalnog parlamenta.

– Bez toga neće biti dogovora. Što se tiče samog integriteta procesa izbora mislim da je ta stvar riješena i bojim se da će to zaustaviti SNSD jer o tome postoji konsensuz u Federaciji BiH, uključujući HDZ – dodao je Izetbegović.

Lider SDA kazao je da je s Borrellom razgovarano i o pitanju ruske agresije u Ukrajini i on je zatražio da BiH u tom smislu prati politiku Evropske unije, a Dodik je kazao da se zalaže za mir kako se ne bi dogodila neka refleksija na zapadnih Balkan.

Pregovori s političkim predstavnicima u zgradi Delegacije Evropske unije u BiH održani su nakon što je Borrell posjetio bazu Butmir gdje se smješteni vojnici misije EUFOR Altea.