Delegati Doma naroda pozvali na poštivanje rokova za usvajanje budžeta BiH

dom naroda psbih455

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH danas su pozvali Vijeće ministara BiH, Predsjedništvo BiH i Predstavnički dom državnog parlamenta da poštuju rokove vezane za proceduru usvajanja budžeta BiH.

To je tokom razmatranja Informacije o raspodjeli i korištenju sredstava tekuće proračunske rezerve za prošlu godinu predložio zamjenik predsjedvaajućeg Doma naroda Ognjen Tadić.

– Nadležne institucije trebale bi Domu naroda do 15. novembra dostaviti prijedlog budžeta za 2017. godinu kako ne bi došlo do kašnjenja pri njegovom usvajanju – kazao je Tadić, koji je mišljenja da bi se proračunska rezerva u budžetu mogla ukinuti naredne godine.

S tom kontatacijom nije se složio predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda Halid Genjac ukazujući da je neophodno urediti način trošenja budžetske rezerve, koja, tvrdi, mora postojati u budžetu.

Budžetska rezerva smatraju delegati Kluba srpskog naroda Sredoje Nović i Nebojša Radmanović trošena je po nacionalnoj i stranačkoj liniji.

Osim ove Informacije, delegati su u prvom čitanju na sjednici, koja je okončana, prihvatili prijedloge dva zakona o obilježavanju malog oružja, lakog naoružanja i pripadajuće municije oznakom „E“ i o pružanju besplatne pravne pomoći te predložene izmjene i dopune Zakona o sportu i Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH.

Usvojena je odluka kojom su Privremenoj zajedničkoj komisiji oba doma Parlamentarne skupštine BiH produžili do kraja godine rok za pripremu i upućivanje u parlamenatarnu proceduru Prijedloga zakona o parlamentarnom nadzoru.

Nekoliko izvještaja, među kojima, su o sistemu finansijskog upravljanja i kontrole za 2015. godinu, o poljoprivredi, ishrani i ruralnom razvoju u BiH, te Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH za prošlu godinu također je usvojeno na sjednici Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.