Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

CCI: Peticija za depolitizaciju javnog sektora

cci peticija

Centri civilnih inicijativa (CCI) danas su u Banjoj Luci održali uličnu akciju „Sposobnim, a ne podobnim!“.

Cilj ovih aktivnosti CCI-a je depolitizacija i departizacija imenovanja i zapošljavanja u javnom sektoru u BiH.

U okviru ulične akcije građani su imali priliku potpisati peticiju kojom se zahtjeva jasno odvajanje političkih funkcija od profesionalnih pozicija unutar javnog sektora, te pošteno zapošljavanje u državnoj službi, zdravstvu, prosvjeti, javnim preduzećima…

Lične sposobnosti, znanje, iskustvo i integritet kandidata moraju biti presudni faktor prilikom imenovanja i zapošljavanja u javnom sektoru, a ne stranačka ili porodična veza, ukazauju iz CCI-a.

Peticiju je moguće potpisati i elektornskim putem na platformi www.sposobnimanepodobnim.ba

-Zemlja s ekstremno visokom stopom nezaposlenosti morala bi promovirati jednakost barem prilikom imenovanja i zapošljavanja u javnom sektoru. Ipak, nerijetko su tzv. politički lideri i nosioci najodgovornijih političkih pozicija javno nakon izbora ‘raspodjeljivali’ ključne pozicije u javnoj upravi kao ‘stranački plijen’ ne smatrajući to ni po čemu spornim – istakao je Denis Telić uime CCI-a.

Promovisanjem stranačkog ovladavanja cijelim javnim sektorom, izloženi smo, kaže, riziku urušavanja krhke vladavine prava, jednakosti pred zakonom i povjerenja u pravni poredak.

-Zapošljavanjem podobnih, a ne najboljih kandidata trajno se slabe institucije i umanjuju šanse za društveni prosperitet. Zapošljavanje ili napredovanje u javnom sektoru nemoguće je bez stranačke podobnosti. Zbog svega navedenog, neophodno je u što skorijem periodu izmjeniti ili donijeti novi Zakon o državnoj službi na svim nivoima- istakao je Telić.

Ulične akcije na kojima će građani moći svojim potpisom podržati peticiju u narednim sedmicama će biti organizovane u Doboju i Mostaru, najavljeno je iz CCI-a.

cci