Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zbog prijedloga zakona

Delegati iz Kluba Bošnjaka napustili sjednicu Doma naroda PSBiH

šefik džaferović dom naroda psbih
FOTO: Fena

Nakon što je ipak prihvaćeno da predloženi zakon bude uvršten u dnevni red, Džaferović je tražio petominutnu pauzu poslije koje je obavijestio Dom da pet delegata iz Kluba bošnjačkog naroda napušta sjednicu

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine prekinuta je danas prilikom utvrđivanja dnevnog reda zbog nedostatka kvoruma.

Delegati iz Kluba bošnjačkog naroda odlučili su napustiti sjednicu nakon što je, sa osam glasova “za”, šest “protiv” i bez suzdržanih glasova, u dnevni red sjednice uvršten zahtjev delegata Želimira Neškovića (Klub srpskog naroda) da se Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH razmatra po hitnom postupku.

Šef Kluba delegata bošnjačkog naroda Šefik Džaferović je tokom diskusije istaknuo da je to zakon koji je duboko protivan Ustavu BiH.

“I mi sigurno nećemo učestvovati u tome”

Pozvao je delegate da ne glasaju za njegovo uvrštavanje u dnevni red.

– Samo učešće u raspravi i gledanje kako se raspravlja o podrivanju temelja BiH, nas iz Kluba Bošnjaka je dovelo u poziciju, ako bi parlament to prihvatio, da ne učestvujemo u tome. I mi sigurno nećemo učestvovati u tome. Pozivam vas da ne izazivate krizu, da delegat poštuje svoje ustavne obaveze, da parlament ne dozvoli da zloupotreba uđe u dnevni red, jer nam nakon svega toga ništa drugo neće preostati po Poslovniku osim da napustimo sjednicu – kazao je Džaferović tokom diskusije.

Nakon što je ipak prihvaćeno da predloženi zakon bude uvršten u dnevni red, Džaferović je tražio petominutnu pauzu poslije koje je obavijestio Dom da pet delegata iz Kluba bošnjačkog naroda napušta sjednicu.