Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Burna rasprava: Delegati iznijeli stavove o zakonu o pravima demobilisanih boraca

Dom_naroda_parlament_FBIH

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević na vanrednoj sjednici Dom naroda Parlamenta FBiH obrazložio je Prijedlog zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica, koji delegati razmatraju po hitnom postupku.

– Očekujem da usvojite zakon vodeći računa da to bude realno i provodivo zakonsko rješenje. Predviđeno je 15 prava, među kojima izdvajam zdravstveno osiguranje, liječenje ovih  kategorija u svim zdravstvenim ustanovama, zapošljavanje i borački dodatak – rekao je Bukvarević.

Zakon predviđa i objavu jedinstvenog registra branilaca i korisnika prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite.

– Nakon stupanja na snagu zakona resorno ministarstvo ima obavezu u roku od 60 dana objaviti registar. Ostalo je da ažuriramo podatke za Goražde i Sarajevo –  dodao je Bukvarević.

Smatra neophodnim da se precizira i izvor dodanih sredstava za finansiranje ovog zakona.

– Predstavnicima boraca je jasno da moramo da nađemo realan fond i donesemo zakon koji ima jasno definisane izvore finansiranja. Imamo zaključak Predstavničkog doma Parlamenta FBiH da se donese Zakon o igrama na sreću i sva sredstva usmjere za borce – kazao je Bukvarević o zakonu za čiju je primjenu u 2019. godini predviđeno 14 miliona KM.

Po otvaranju rasprave o navedenom Prijedlogu delegat Kluba Hrvata Ivo Tadić konstatovao je da ovakav zakon populistički, nerealan i neprovodiv.

– Želim naglasiti da je 21. septembra prošle godine ispred Kluba Hrvata predložen zakon, u kojem je bio ugrađen braniteljski dodatak. To govorim jer je trebalo dosta vremena i što se radi o širokoj oblasti. Međutim, sada dobijamo zakon u potpuno drugom obliku, a od pripadnika HVO-a u njegovoj izradi niko nije sudjelovao – rekao je Tadić.

Tvrdi da će onaj borac koji ima penziju 2.000 KM imati borački dodatak od 100 KM, dok će oni sa niskim penzijama imati oko 15, 16 KM.

– Također, rekli smo da poslodavac mora plaćati braniteljski dodatak, pa je pitanje ko će primiti u realnom sektoru branitelja i plaćati mu borački dodatak – naveo je Tadić.

Zatražio je da mu se pojasni dilema da li će, po predloženom zakonu, pripadnici Armije BiH i HVO-a u Oružanim snagama BiH primati borački dodatak, dok neće pripadnici vojske Republike Srpske.

Uvjeren je da će na vanrednoj sjednici Doma naroda biti usvojen ovaj zakon, iako, kako kaže, sumnja u njegovu provodivost.

U ime Kluba Bošnjaka dopredsjedavajući Doma naroda JasenkoTufekčić potvrdio je jednoglasnu spremnost svih članova kluba da se riješe aktuelna pitanja u vezi boračke populacije.

– Ne radi se o nikakvoj duploj igri – podvukao je Tufekčić, koji je predložio amandman u cilju sprečavanja proizvoljnog utvrđivanja datuma demobilizacije Bošnjaka iz Livanjskog kantona kako bi se ovoj grupi pripadnika Oružanih snaga BIH priznali korištenje prava iz seta boračkih zakona.

– Velikom broju Bošnjaka iz Livanjskog kantona, koji su bili pripadnici Oružanih snaga BiH i učestvovali u odbrani BiH, nikada nije priznat status demobilisanih boraca jer nisu dobili rješenje o demobilizaciji – kaže Tufekčić.

Osim njega i predsjednik Kluba Hrvata Tomislav Martinović podnio je amandman kojim traži da u prijedlogu zakona umjesto „u roku od 60 dana“ stoji „narednog dana“ od stupanja na snagu zakona kada će resorno ministarstvo imati obavezu da na web stranici objavi Jedinstveni registar.

– S obzirom na to da prema dostupnim informacijama s kojima raspolažemo Ministarstvo za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata već pristupilo izradi ovog registra i neke dijelove već učinilo dostupnim za javnost, mišljenja smo kako su se danom stupanja na snagu ovog zakona stekli uvjeti da se registar korisnika u potpunosti javno objavi – rekao je Martinović.

Budući da je Prijedlog zakona već usvojen u Predstavničkom domu uz amandmane predložene od poslanika tog doma Jasenko Tufekčić pojasnio je da se u slučaju ako u domovima ne budu usvojeni identični tekstovi aktivira mehanizam Komisije za različito usvajanje tekstova zakona.

– Nikada se nismo izjašnjavali o amandmanima Predstavničkog doma, mi se možemo izjasniti o amandmanima koji su eventualno usvojeni u našem domu – istakla je predsjedavajuća Doma naroda Lidija Bradara, koja je potom sazvala predsjednike klubova kako bi zajednički razmotrili model kako da zakon pošalju na usaglašavanje.