Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Delegati moraju izabrati zakon o konverziji “švicaraca” ili aranžman s MMF-om?!

dom naroda fbih
Foto: I. Kralj

Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrio je jučer kredit za Bosnu i Hercegovinu u iznosu od milijardu i 97  miliona KM, a iz ove institucije navode da će BiH već 9. septembra dobiti 154 miliona KM. Kredit je namijenjen za, kažu, jačanje bh. ekonomije i održavanje makroekonomske stabilnosti.

Nakon što je saopštena ova odluka, zamjenik direktora MMF-a i vršilac dužnosti predsjedavajućeg Odbora Tao Zhang izjavio je da je bh. ekonomija bila na dobrom putu u proteklim godinama sa rastom od 3,2 posto u 2015. godini, ali da prihodi još uvijek nisu na nivou drugih evropskih zemalja.

Zhang upozorava da je nezaspolenost u BiH još uvijek na visokom nivou, pogotovo među mladima.

Dom naroda Parlamenta FBiH razmatrat će 15. septembra Prijedlog odluke o prihvaćanju zaduženja FBiH po proširenom aranžmanu sa MMF-om

“Bosnu i Hercegovinu još uvijek čekaju veliki izazovi jer se moraju poboljšati fiskalna politika i poslovna klima, a treba zaštiti finasijski sektor“, istakao je Zhang.

Dodaje da BiH mora nastaviti provoditi reformsku agendu te da su potrebne investicije u infrastrukturu kako bi se otvorila nova radna mjesta. Zhang je pozdravio nastojanja vlasti da smanje broj zaposlenih u javnom sektoru.

“Vlasti rade na izradi regulativa za finansijski sektor radi njegovog očuvanja, ali od ključne je važnosti pratiti ranjivost pojedinih banaka u čemu regulatorne agencije moraju ostvariti punu saradnju“, naglasio je Zhang.

mmf

Dom naroda Parlamenta FBiH razmatrat će 15. septembra Prijedlog odluke o prihvaćanju zaduženja FBiH po proširenom aranžmanu sa MMF-om.

Za sada nije jasno na koji način će biti moguće ispoštovati sve zahtjeve MMF-a, budući da se BiH u Pismu namjere MMF-u obavezala da će se uzdržati od bilo kakvih radnji koje ugrožavaju finansijsku stabilnost, uključujući i nametanje obaveze konverzije bilo kakvih zajmova u stranoj valuti u domaću valutu.

Međutim, Predstavnički dom Parlamenta FBiH je u aprilu ove godine usvojio Nacrt zakona o konverziji kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima.

Ako bi zakon stupio na snagu, to bi značilo da bi banke morale za korisnike kredita u švicarskim francima u FBiH napraviti anekse ugovora i kredite prebaciti u konvertibilne marke.

podaci_biz1-1