Vozni park GRAS-a bogatiji za još 15 istanbulskih autobusa (FOTO)

BiH

autobusi-za-grasss

Svečanom ceremonijom u Sarajevu je danas pušteno u saobraćaj 15 autobusa koji su rezultat uspješne saradnje Grada Sarajeva, Kantona Sarajevo i Grada Istanbula, javlja Anadolu Agency (AA).

Istanbulsko preduzeće za javni saobraćaj (IETT) u protekle dvije godine isporučilo je ukupno 45 autobusa kantonalnom preduzeću GRAS i značajnu količinu rezervnih dijelova za održavanje tih vozila, zahvaljujući intenzivnoj saradnji dva grada pobratima, Sarajeva i Istanbula.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić kazao je da je današnja donacija plod međunarodne saradnje koju Sarajevo ima sa drugim evropskim gradovima.

autobusi-za-gras-2

“Inače imamo veoma dobre odnose sa Turskom i imamo pobratimske odnose sa više turskih gradova. Jedan od njih je Istanbul. Donirali su ukupno 45 autobusa u posljednje dvije godine”, pojasnio je Komšić.

Ambasador Republike Turske u BiH Cihad Erginay poručio je da je cilj donacije Istanbula poboljšanje uslova za obavljanje redovnog gradskog transporta u Sarajevu.

“Ovo je nastavak lijepe, uspješne saradnje. Do sada je već donirano 30 autobusa i ovo je nastavak te aktivnosti. Inače, Grad Istanbul i Grad Sarajevo imaju veoma snažne i dobro razvijene prijateljske, bratske odnose”, poručio je Erginay.

Istakao je da je riječ o vrijednoj pomoći. Erginay je izrazio nadu da će u narednom periodu jake i dobre veze između ova dva grada biti preslikane i na druge vidove saradnje i dobre projekte.

Direktor GRAS-a Avdo Vatrić je kazao da je ova donacija dobro došla u GRAS.

“Sa ovih 45 autobusa, 15 što su nedavno došli i 30 koje smo prije dobili je uveliko popunjen vozni park. Mi bi bez ovog voznog parka veoma teško odgovorili potrebama građana Sarajeva. Sa ovim voznim parkom mi ćemo upotpuniti linije, gdje je bio nedovoljan broj vozila i na nekim linijama gdje nije nikako bilo autobusa”, istakao je Vatrić.

Govoreći o spremnosti Vlade KS-a da pomogne GRAS-u on je kazao da se nadaju da će kroz budžet naredne godine Vlada, koja je i ranije pomagala GRAS, napraviti iskorake u toj pomoći.

“Mi sami ne možemo riješiti nagomilane probleme”, poručio je Vatrić.

Današnjoj primopredaji je prisustvovao i premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, ministar saobraćaja KS Mujo Fišo, te predstavnik Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju TIKA Birol Cetin.

autobusi-za-gras-5

Konaković je poručio da oni nastavljaju utrku za spas GRAS-a.

“Danas se zahvaljujemo na pomoći naših prijatelja iz Istanbula. Danas pola ili više od pola voznog parka čine upravo autobusi koji su donacija iz Istanbula i u vrlo su dobrom stanju. I ovi koje smo dobili u prvom krugu i ovih 15 će značiti da uspostavljamo nove linije. Ustvari pojačavamo linije prema prigradskim naseljima koji su problematični, dakle, Hadžići, Buća Potok i još neki dijelovi grada koji su imali jako slabe konekcije sa užim gradskim jezgrom”, istakao je Konaković.

Naglasio je da im istovremeno nad glavom “vise” strašni dugovi GRAS-a i njihov akumulirani ogromni deficit.

“Ja sam od onih koji ne očekuju nikada da GRAS bude pozitivan i da pozitivno posluje. Ne znam nijedno preduzeće u regionu koje se bavi javnim gradskim prevozom da posluje pozitivno”, kazao je Konaković.

Cilj je, dodao je, da preduzeće bude stabilno, da uspostave sve normalne linije, da ljudi imaju svoj gradski prevoz i da radnici u GRAS-u normalno zarađuju svoje plate.

“Nama profit iz GRAS-a ne treba”, poručio je Konaković.

autobusi-za-gras-3

Četin je podsjetio da TIKA u BiH kroz različite projekte djeluje od 1995. godine.

“Pored projekata u poljoprivredi, zdravstvu i obrazovanju TIKA ima jednu dužnost, a to jeste koordinacija i zasnivanje odnosa između javnih ustanova dvije zemlje”, istakao je Četin.

Naglasio je da je jedan od tih projekata povezivanje Sarajeva sa Istanbulom, a jedan od njih je donacija autobusa.

“Pored autobusa koje smo mi transportovali u Sarajevo došao je i kamion sa rezervnim dijelovima. Mislim da će se ovaj projekat i u budućnosti nastaviti”, dodao je Četin.