BiH

Dom naroda PSBiH

Delegati odbili osuditi zaključke NSRS u vezi Rezolucije Predstavničkog doma

11/06/2020

Rezoluciju o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta, na sjednici 20. maja usvojio je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odbili su danas u dnevni red sjednice uvrstiti razmatranje osude zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske u vezi s Rezolucijom o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta.

To je predložio delegat Kluba Bošnjaka u Domu naroda PSBiH Denis Bećirović (SDP), kazavši da se radi o skandaloznim zaključcima i da je potrebno da se država ogradi od njih, međutim, nije bilo dovoljno podrške za uvrštavanje te tačke u dnevni red sjednice.

Rezoluciju o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta, na sjednici 20. maja usvojio je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, a potom je ona bila predmet rasprave na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

Nakon što to nije prihvaćeno, delegati su nastavili raspravu o prvobitno predloženom dnevnom redu i usvojili izmjene Zakona o sistemu državne pomoći u Bosni i Hercegovini koje predlaže Vijeće ministara BiH u prvom čitanju, a u pitanju su izmjene kojima se usklađuje sistem državne pomoći u BiH s obavezama preuzetim međunarodnim ugovorima koje je potpisala i ratificirala BiH.

Tokom primjene Zakona ustanovljeno je da su određene važne odredbe samo parcijalno, ali ne i u cijelosti usklađene s osnovnim odrednicama EU pravne stečevine (EU acquis) iz te oblasti te su za pojedine članove Zakona potrebna odgovarajuća pojašnjenja i obrazloženja.

Delegati nisu usvojili ni dva izvještaja o radu Vijeća ministara i to za 2017. i 2018. godinu kao ni Izvještaj o realizaciji Revidirane strategije Bosne i Hercegovine za provođenje Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma za 2017. godinu, a pozvano je i Vijeće ministara da se proritetno posveti pitanju povratka.

Protiv svih tih tačaka dnevnog reda, kao i o još nekoliko izvještaja, glasali su delegati Kluba Srba u Domu naroda PSBiH te nije bilo dovoljno entitetske većine za njihovo usvajanje.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.