dom naroda pfbih

Delegati pitaju šta je s izgradnjom južne interkonekcije za gas

dom naroda fbih – fena

Delegat Marić je problematizirao i to što se već godinama, građani Kantona Sarajevo s početkom grijne sezone susreću s dilemama da li će biti dovoljno gasa ili ne

Delegati Zdenka Džambas i Zvonko Marić, tokom današnje sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine postavili su pitanje šta je s izgradnjom južne interkonekcije za gasovod. Kao povod su naveli opasnost od nestanka gasa s kojom se Federacija odnosno Bosna i Hercegovina suočila prije nekoliko dana zbog kvara na gasovodu u Bugarskoj.

Delegat Marić je problematizirao i to što se već godinama, građani Kantona Sarajevo s početkom grijne sezone susreću s dilemama da li će biti dovoljno gasa ili ne.

Marić je kazao da u Federaciji BiH nije dosad učinjen ni korak na skladištenju gasa kao mogućem preventivnom rješenju kod eventualnih nestašica ili problema sličnih nedavnom, kada je prekinut dotok od Bugarske. Ovaj delegat također kaže da je skladištenje u nekoj od zemalja susjednoj Bosni i Hercegovini možda jedna od mogućnosti ukoliko je u FBiH problem osigurati skladišne kapacitete.

Džambas i Marić su ova pitanja problematizirali u dijelu sjednice Doma naroda namijenjenom, prije utvrđivanja dnevnog reda, za postavljanje delegatskih pitanja i podnošenje inicijativa.

Jedan od delegata koji su iskoristili to pravo je i Aner Žuljević, a on je podnio inicijativu sasvim druge vrste, tražeći zamrzavanje cijena goriva u Federaciji BiH radi sprečavanja udara na standard građana koji se već suočavaju, dodao je Žuljević, sa skokom cijena hrane za sedam posto.

Delegatkinja Mirela Trepanić je podnijela inciijativu koja se odnosi na zdravstveni sektor, a traži da u redovni program imunizacije u FBiH bude uvršteno i dobrovoljno vakcinisanje djevojčica protiv humanog papiloma virusa (HPV) kao uzročnika koji tokom života može izazvati karcinom grlića materice.

Sjednica Doma naroda je u toku.