Europol

Razbijen lanac krijumčara migranata balkanske rute, za “put” iz BiH do 3.000 eura

migranti europol (1)

Europol navodi da su osumnjičeni vrbovali uglavnom pakistanske migrante sa lokacija u blizini izbjegličkih kampova u Bosni i Hercegovini. Potom su ih kombijem prevozili u Italiju ili Španiju

Španska nacionalna policija, zajedno sa organima za provođenje zakona iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije, Rumunije i Slovenije, uz podršku Europola i Eurojusta, razbila je kriminalnu mrežu koja je omogućila neregularnu migraciju duž balkanske rute, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U saopštenju Europola navodi se da su osumnjičeni u kamionima krili neregularne migrante, a prevozili su u uslovima koji su opasni za život.

“Operacija protiv ove kriminalne grupe odvijala se u okviru Operativne operativne grupe Crafter koju je uspostavio Europol. Dva dana akcije 22. aprila u Madridu i 7. maja 2021. u Bukureštu dovela su do 15 hapšenja (12 u Španiji i 1 u Rumuniji, 1 u Sloveniji, 1 u Hrvatskoj)”, navodi se u saopštenju.

Istraga o kriminalnoj mreži počela je u augustu 2020. godine kada je Slovenija prijavila hapšenje osumnjičenog koji je uhvaćen dok je kombijem prevozio 53 neregularna migranta. Među 17 identifikovanih članova kriminalne mreže bili su uglavnom Pakistanci, ali i kolumbijski, španski i rumunski osumnjičeni.

Europol navodi da su osumnjičeni vrbovali uglavnom pakistanske migrante sa lokacija u blizini izbjegličkih kampova u Bosni i Hercegovini. Potom su ih kombijem prevozili u Italiju ili Španiju.

“Prevozeći ih balkanskom rutom, kriminalci su koristili odvojene automobile kao izviđače kako bi provjerili rutu i upozorili kolovođe u slučaju policijskih provjera. Organi za provođenje zakona otkrili su ukupno osam pokušaja krijumčarenja migranata, od kojih su četiri krijumčari prekinuli zbog intenzivnog prisustva policije”, saopštio je Europol.

MUP Hrvatske je presjeo kamion koji je krijumčario 77 migranata, koji su bili u životnoj opasnosti, a četvorica su bila maloljetna.

Istražitelji procjenjuju da su osumnjičeni prokrijumčarili najmanje 400 migranata, pri čemu su zaradili oko dva miliona eura ilegalne zarade.

Iznosi koje su naplaćivali krijumčari su bili veoma visoki, stoji u izvještaju.

“U ovom slučaju osumnjičeni su od potencijalnih migranata tražili između 5.000 i 8.000 eura za prevoz jedne osobe iz Bosne i Hercegovine u Italiju ili Španiju. Tražili su 3.000 eura samo za ‘put’ iz Bosne i Hercegovine u Sloveniju. Ukupno bi pakistanski migranti platili osumnjičenima do 20.000 eura da stignu do konačnog evropskog odredišta”, naveli su iz Europola.

Europol je dodatno uspostavio Operativnu radnu grupu za koordinaciju istražnih napora i podršku finansijskim operativnim aktivnostima u borbi protiv neregularnih migracija.