BiH

Kandidat za ministra privrede KS

Delić: Prvi korak analiza stanja u Ministarstvu i revizija započetih projekata

11/12/2020

Jasno je da je polje privrednog razvoja KS, mišljenja je Delić, nažalost prepuno problema

Kandidat za ministra privrede Kantona Sarajevo (Narod i Pravda) Adnan Delić izjavio je za Fenu da su jedno njegove želje, a drugo realno stanje koje još nije bio u prilici u potpunosti vidjeti da bi se stavio u poziciju konkretnog ili u formu obećanja.

Istakao je da ono u što vjeruje je da ne postoje problematike za koje se ne može iznaći rješenje uz adekvatan pristup sa vrlo jasnom analizom problema, te konsultacije sa strukom i privrednicima.

– Ono što u ovom trenutku mogu reći je da će prvi korak zasigurno biti analiza zatečenog stanja u Ministarstvu i revizija započetih projekata. Slijedi pristupanje istraživanju i analizi sa terena, razgovori sa predstavnicima privednog sektora te sa stručnjacima iz polja ekonomije i različitih grana privrede u smjeru iznalaženja rješenja – kazao je Delić.

Jasno je da je polje privrednog razvoja KS, mišljenja je Delić, nažalost prepuno problema i izazova za koje će trebati mnogo vremena, ali da može obećati da će se fokusirati isključivo na rješenja sa dugoročnim efektom.

– Ključni cilj uz trenutno poboljšanje privrednog ambijenta u KS te sanaciju ekonomskih posljedica pandemije, je uspostavljanje jakog i održivog privrednog okruženja koje će zadovoljiti potrebe lokalnog poslovnog tržišta, privući investitore i ojačati srednja i mala preduzeća kao i velika u KS što će za posljedicu imati smanjenje velike stope nezaposlenosti, kako kroz direktna zapošljavanja tako i kroz stručna usavršavanja i prekvalifikacije – naglasio je.

Dodao je da je jedan od važnijih fokusa svakako i razvoj javnih preduzeća kroz domaće i EU projekte koji će kroz povrat investicija imati povoljan uticaj na privredu KS.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.