Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Delimustafića će danas ispitati sudija za istrage Suda u Karlovcu

BiH

delimustafic-fmup3

Na osnovu međunarodne potjernice koja je raspisana na prijedlog Tužilaštva Kantona Sarajevo, osumnjičeni Alija Delimustafić uhapšen je jučer u 18.40 sati u Karlovcu, u autobusu koji je saobraćajao na relaciji Rijeka-Zagreb, potvrđeno je Feni iz Tužilaštva KS-a.

– U toku dana Delimustafića će ispitati sudija za istrage Suda u Karlovcu, nakon čega će odlučiti o daljim mjerama- kazala je Feni glasnogovornica Tužilaštva KS-a Azra Bavčić.

Napomenula je da je na osnovu međunarodne potjernice lišena slobode i osumnjičena u akciji “Pravda” Lejla Fazlagić-Pašić i to 9. decembra u Rijeci.

– Nakon što je ispitana, nadležni sudija u Rijeci joj je odredio mjere opreza koje podrazumijevaju redovno javljanje tamošnjoj policiji. Istovremeno, Ministarstvu pravde Republike Hrvatske jučer je upućena i molba za njeno izručenje BiH- istakla je Bavčić.

Glasnogovornica Ministarstva pravde BiH Marina Bakić potvrdila je Feni da je “molba za izručenje Lejle Fazlagić upućena u R Hrvatsku jučer”.

– Dalji postupak se vodi po unutrašnjem zakonodavstvu Republike Hrvatske. Nadležni sud u RH će utvrditi postoje li uslovi za izručenje u skladu s međunarodnim ugovorom i unutrašnjim zakonodavstvom RH, o čemu će obavijestiti nadležne organe u BiH- dodala je Bakić.

Potvrdila je da je “Ministarstvo pravde BiH obaviješteno o hapšenju Alije Delimustafića i nakon što od nadležnih organa dobije neophodnu ekstradicionu dokumentaciju Ministarstvo će uputiti molbu za izručenje”.

– Konačnu odluku o izručenju donosi ministar pravde Republike Hrvatske, u roku koji također određuju pravosudni organi Republike Hrvatske. Uobičajeni ekstradicioni pritvor traje minimalno 18, a najduže 40 dana. Datum i mjesto izručenja dogovaraju interpoli dviju država, kazala je Bakić.

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo podsjećaju da se za osumnjičenim Jusom Škrijeljom još traga.