Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sav jad bh. pravosuđa

Deložacija porodice Gljiva: Tuženi mrtvaci se nisu žalili na presudu (FOTO)

lisica

Država BiH i njeno pravosuđe još jednom su pokazali svoju snagu u domenima apsurda. Sud prihvatio tužbu protiv davno umrlih osoba

Mjesto radnje: Semizovac, Ulica Stara željeznička stanica. Jake policijske snage opkolile su kuću na broju 35. Treba deložirati Safeta i Hidajetu Gljivu, njihovu kćerku, zeta i unuku te sustanarku Džemilu Mandru.

Njihov krimen je što su dugogodišnji posjednici kuće i voćnjaka na osnovu ugovora o doživotnom izdržavanju od prije 27 godina!

Deložacija je izvršena. Safet i Hidajet su odvedeni sa lisicama na rukama, piše Žurnal.info.

Prethodni vlasnici kuće bili su Ivan Kohn, preminuo 1995. godine i Edita Kohn preminula 1989. godine. Nisu se žalili na presudu. Presudu po tužbi iz 2001. godine.

Da, tužba je podnijeta protiv tada odavno mrtvih.

Za sud su oni bili “na nepoznatoj adresi”. Istina, sud im je odredio “posebnog staratelja” u ličnosti advokata Fahrudina Teftedarije, koji nije imao primjedbi na presudu!?

Tužitelj Mahmut Lopčalija je tvrdio da je kupio kuću i voćnjak još 1987. godine, iako kupoprodajni ugovor ne postoji jer je njegova supruga to kupila na osnovu usmenog sporazuma!?

Općinski sud Sarajevo ekspresno donosi presudu kojom mu priznaje vlasništvo na osnovu dosjelosti, iako tu nikada nije stanovao!? Vrhunac je obrazloženje presude u kojoj je navedeno da su ” tuženi dužni priznati i trpiti da se tužitelj upiše kao vlasnik”. Mrtvi Ivan i Edita niti će trpiti, ali teško da su mogli i priznati.

Porodica Gljiva je deložirana u srijedu 3. jula. Prenoćili su kod komšija. Ne znaju gdje će dalje. Centar za socijalni rad može obezbjediti za maloljetno dijete, staro dvije godine i njegovu majku 200 maraka za jednokratnu “kiriju”.

Advokatica porodice Gljiva Senija Poropat najavljuje apelaciju Ustavnom sudu BiH.