Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sjeverozapadno od Mostara

Demineri pronašli opasno neeksplodirano kasetno streljivo bačeno iz aviona

viber_image_2022-03-16_12-18-10-194

Federalna uprava civilne zaštite realizirala je projekt tehničkog izviđanja kasetnog streljiva na lokalitetu Goranci (Staro Selo – Goranci) koji se nalazi oko 17 km sjeverozapadno od Mostara.

Zadatak je formiran na osnovu dokazne tačke u vidu neeksplodirane kasetnog podstreljiva MK-1 i procjene da je na ovom prostoru vršeno avionsko gađanje kasetnim sredstvom BL-755.

Oko dokazne točke obavljeno je čišćenje terena, nisu pronađeni novi dokazi kasetnog podstreljiva, te se pristupilo tehničkom izviđanju i ciljanim istragama čime su uloženi dodatni napori na pronalasku kasetnog podstreljiva MK-1, priopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

Tijekom radova nisu pronađeni novi dokazi o postojanju kasetnog podstreljiva MK-1 na ovom lokalitetu, te je izvršena primopredaja zadatka.

Ukupno je tretirana površina od 9.996 m2, a na ovom zadatku bili su angažirani deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite iz Livna i Mostara.

Pored čišćenja zemljišta za potrebe lokalne zajednice i stanovništva, značaj ovog projekta se ogleda i u činjenici da je planirano da Bosna i Hercegovina bude očišćena od kasetnog streljiva do 1. 9. 2022. godine.