Deminerski bataljon dobio dva psa obučena za otkrivanje mina

psi_mine_otkrivanje123

Vlada Švicarske je, u okviru nastojanja da ojača kapacitete države za učinkovito otkrivanje mina u Bosni i Hercegovini, podržala obuku dva psa i njihovih vodiča, a obučeni psi su donirani Deminerskom bataljonu Oružanih snaga BiH (OSBiH) kako bi se poboljšala učinkovitost aktivnosti na razminiranju.

Zvaničnoj ceremoniji primopredaje dva obučena psa, koji se zovu Hob i Jerko Hannibal, prisustvovali su direktorica za suradnju pri Ambasadi Švicarske u BiH Barbara Dätwyler Scheuer, dozapovjednik Operativnog zapovjedništva OSBiH za resurse brigadni general Ivica Jerkić i regionalni direktor programa za razoružanje za Jugoistočnu Evropu Norveške narodne pomoći Darvin Lisica.

Dätwyler Scheuer izrazila je uvjerenje da su ova dva psa za otkrivanje mina važna investicija u budućnost te da će doprinijeti čišćenju BiH od mina na najbrži mogući način.

– To će, ne samo povećati sigurnost građana BiH, nego i poboljšati njihove uslove za živote i doprinijeti društveno-ekonomskom razvoju zemlje – istakla je.

Vlada Švicarske od 2003. godine kontinuirano podupire program za uklanjanje mina Norveške narodne pomoći u BiH.

Proteklih godina je na aktivnosti na uklanjanju mina širom BiH uloženo 10 miliona KM. Cilj projekta je poboljšanje kvalitete života stanovnika na područjima pod minama, kasetnom municijom i drugim neeksplodiranim ubojitim sredstvima.

Aktivnosti realizirane u okviru programa koji podupire Vlada Švicarske omogućile su čišćenje više od 4.000.000 m2 zemljišta pod minama u 33 zajednice, saopćeno je iz Ambasade Švicarske u BiH.