Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Demirović: Dopune zakona o visini stope zatezne kamate udar na radnike

BiH

rudari rudnik banovici (8)

Član Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH i član Sindikalne organizacije Rudnika mrkog uglja Banovići Ibrahim Demirović smatra da Zakon o dopuni zakona o visini stope zatezne kamate predstavlja, kako navodi, još jedan u nizu udara na radnička prava – saopćeno je danas iz SDP-a BiH.

-Radi se o presedanu da država i druga pravna lica sva svoja potraživanja od radnika, u slučaju kašnjenja sa plaćanjem (npr. plaćanje komunalija) po sudskim presudama obračunavaju glavnicu po kamatnoj stopi od 12 posto, a istovremeno radnicima za zaostale plate, povrede na radu (gdje radnici ostaju trajno teški invalidi), toplog obroka i svih drugih potraživanja po osnovu radnog odnosa u sudskim presudama obračunavaju glavnicu po kamatnoj stopi od 0,2 posto – navodi Demirović.

Tvrdi da je ovim zakonom narušena pravna ravnoteža između javnog interesa i interesa radnika, odnosno građana te da je riječ o “nepravednom položaju radnika u odnosu na državu, pravna lica i druge privredne subjekte, kao i kršenju osnovnih načela obligacionog prava”.

-Na ovaj način država stimuliše poslodavce da krše radnička prava, jer nema zatezne kamatne stope koja ima funkciju da prisiljava poslodavca na izvršavanje svojih obaveza. Istovremeno, poslodavcima se omogućava da rade s novčanim sredstvima radnika 10 do 15 godina, dok se ne okonča sudski spor. U prevodu rečeno, rade s novcem čija je kamatna stopa 0,2 posto, dok je u bankama kamatna stopa na novčana sredstva i do 10 posto – dodaje Demirović.

Poziva sve političke subjekte u FBiH, kao i nevladine organizacije da zaštite radnička prava kako bi se zaustavila daljnja destrukcija njihovih prava i radničkog životnog standarda, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću SDP-a BiH.

sdp