Demokratska fronta: Odluka Marinka Čavare je smiješna

Demokratska fronta pozvala finansijsku policiju da izvrši uvid

Demokratska fronta (DF) današnju odluku predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare, da “razriješi samo federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Reufa Bajrovića, smatra smiješnom i nekonsekventnom”.

DF smatra da “ova odluka nema nikakvih posljedica po rad ministara Demokratske fronte u Vladi Federacije BiH, te nikakvih dodatnih konsultacija neće biti”.

– Ministri DF-a su podnijeli neopozive ostavke, a gospodin Čavara može samo da izabere vrijeme kad će da ih razriješi. S druge strane Čavarina odluka pokazuje da smo mi u Demokratskoj fronti imali pravo: da HDZ i SAD imaju samo javna preduzeća, jer se ovom odlukom stiču uslovi da stranačke centrale SDA i HDZ upravljaju javnim resursima entiteta FBIH – saopćila je Demokratska fronta.

DF istuče “da većina u Federalnom parlametnu više ne postoji i da će SDA i HDZ BiH morati tražiti drugdje nekoga ko bi, za razliku od DF-a, htio da učestvuje u kršenju zakona i ustava ovog entiteta i ove države”.

– Na koncu, želilmo ovi putem obavijestiti gospdina Čavaru da potpredsjednik FBiH iz reda srpskog naroda, Milan Dunović, neće podnijeti ostavku i da nastavlja obavljati sve dužnosti koje podrazumijeva navedena funkcija do isteka mandata, ili dok SDA i HDZ ne nađu većinu u Parlamentu FBiH potrebnu da ga smijene. Demokratska fronta nema namjeru omogućiti HDZ-u da u federalnu Vladu uvede SNSD Milorada Dodika, jer to smatramo anitdržavnim činom – kaže se u saopćenju Demokratske fronte.