Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Demokratska fronta prijeti izlaskom iz vlasti

BiH

df ministri

Ako Federalna vlada odobri na današnjoj sjednici Uredbu na način da imenovanje upravljačkih struktura u javnim preduzećima vrši Vlada umjesto Pred početak današnje sjednice Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, ministri Demokratske fronte (DF) poručili su kako će najavljeno usvajanje Uredbe o predstavljanju državnog kapitala u firmama koje su u većinskom državnom vlasništvu značiti drastično kršenje Ustava i zakona BiH.

Zamjenik federalnog premijera i ministar trgovine Aleksandar Remetić, govoreći o današnjem dnevnom redu sjednice na kojem je pored ostalog i izmjena uredbe kojom se reguliše predstavljanje državnog kapitala u većinski državnim firmama, kazao je kako će usvajanje pomenute uredbe za posljedicu imati uvođenje pravnog haosa.

“To će značiti i nesigurnost i napuštanje ustavnog principa pravne države. Ovakav postupak predstavljao bi praktični ekonomski državni udar na Federaciju BiH”, kazao je Remetić.

Prema njegovim riječima, ministri DF-a neće pristati na političke dogovore stranačkih čelnika kojima se, kako je istakao, izigrava Ustav i zakoni zemlje.

“Najavljene mjere realizacije nezakonitih dogovora stranačkih čelnika naušrb Ustava i zakona siguran su put u potpunu ekonomsku katastrofu Federacije BiH, na šta nećemo pristati. Na ovaj način ruši se i britansko-njemačka inicijativa o podršci BiH”, kazao je Remetić.

On je također najavio kako će zbog stanja u Vladi FBiH Predsjedništvo DF-a danas održati sjednicu na kojoj će donijeti odluku o daljim koracima. Kako je istakao Remetić, nije isključeno ni formiranje novih većina na drugim nivoima vlasti.

Aktuelnu Vladu FBiH čine ministri iz SDA, HDZ-a BiH i DF-a.