Demokratska fronta: SDA je saučesnik u usvajanju Zakona o prebivalištu

BiH

Demokratska fronta pozvala finansijsku policiju da izvrši uvid

Demokratska fronta (DF) osudila je politikantstvo članova rukovodstva SDA “koji liju krokodilske suze nad sudbinom povratnika”, saopćili su danas iz ove stranke nakon usvajanja Zakona o prebivalištu BiH.

Iz DF-a smatraju da pomenuti zakon ne bi bio usvojen bez pristanka SDA da bude stavljen na dnevni red sjednice Doma naroda Parlamenta BiH.

Podsjetili su da je prijedlog Zakona, kada je posljednji put bio na dnevnom redu, u skladu sa Poslovnikom, vraćen na usaglašavanje, te su zatražili od SDA da objasni kako je neusaglašen tekst zakona mogao biti stavljen na dnevni red.

Smatraju da je ovaj zakon “instrument koji će režimu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika dati priliku za određivanje prhvatljivog broja građana nesrpske nacionalnosti u tom entintetu”.

“Ključna odredba tog zakona, naime, nije ona o dokumentima potrebnim za prijavu prebivališta jer je i do sada bio potreban dokaz o boravku na mjestu prebivališta, nego onaj koji ministarstvima unutrašnjih poslova daje diskreciono pravo da vrše takozvanu ‘reviziju prebivališta'”, saopćili su iz DF-a.

Vjeruju da će SDA za lokalne izbore 2016. godine ponuditi drugačiji plan osiguranja vlasti tamo gdje sada u RS-u imaju povratničke političke snage i tako “konačno preuzeti odgovornost za dvije decenije vođenja politike povratka u propast”.