Izetbegović: Vučićeva inicijativa preuranjena i nedorečena

BiH

vucic izetbegovic

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, reagujući na inicijativu srbijanskog premijera Aleksandra Vučića o zajedničkom datumu obilježavanja stradanja svih žrtava u ratovima izazvanim raspadom Jugoslavije, istakao je kako je takva inicijativa preuranjena i nedorečena.

Prema Izetbegovićevim riječima, Vučićeva inicijativa da se zajednički obilježi stradanje svih žrtava u ratovima izazvanim raspadom Jugoslavije je preuranjena i nedorečena. Njoj mora prethoditi završetak procesa stabilizacije i normalizacije ukupnih odnosa u regionu.

“Inicijativa premijera Vučića može dobiti zamah samo ako podrazumijeva istinsko suočavanje sa istinom o svim zločinima, prihvatanje presuda međunarodnih sudova i istorijskih činjenica utvrđenih u tim presudama, i nedvosmislenu osudu aktivnosti koje vode u nove sukobe na ovim prostorima, poput inicijativa za održavanje referenduma o otcjepljenju koje dolaze od rukovodstva entiteta Republika Srpska”, istakao je Izetbegović u pisanom saopćenju.

On smatra da bez ispunjavanja ovih preduslova Vučićeva inicijativa može voditi relativiziranju karaktera rata i obima zločina počinjenih nad Bošnjacima, zamagljivanju istine o tim zločinima, te amnestiranju od odgovornosti onih koji negiraju te zločine i genocid. Takva inicijativa ne bi doprinijela procesu pomirenja, već bi ga suštinski ugrozila i unazadila.