Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Demokratska fronta: SDA se koristi “haračem” za bogaćenje pojedinaca

BiH

predsjednistvo DF555

“Nakon što je internet portal Žurnal.ba objavio skandalozni dopis SDA potpisan od strane generalnog sekretara Amira Zukića, kojim se najdirektnije od pojedinaca i javnih preduzeća traže donacije za predstojeće izbore, ponovo vidimo svu beskrupuloznost stranke koja se zaklinje u državu, a ustvari je na svakom koraku pljačka”, stoji u saopštenju Demokratske fronte koje prenosimo u cjelosti.

“Ovo je školski primjer političkog pritiska i institucionalnog i sistemskog pljačkanja javnih preduzeća, ili što bi narod rekao, klasični “harač”. U Zukićevom dopisu SDA se poziva na poštivanje zakona o finansiranju političkih partija, a isti taj zakon izričito zabranjuje bilo kakvu vrstu donacije javnih preduzeća političkim partijama. Ovime SDA samo nastavlja praksu koju je imala i 2014. godine prikupljajuči na isti način sredstva za izbornu kampanju.

Sve ovo pokazuje da je jedini cilj SDA bogaćenje pojedinaca iz njihovih redova a sve na uštrb imovine koju su stvarali svi građani BiH. SDA i ovim primjerom potvrđuje da je stranka koja umjesto da gradi institucije države, sistemski pljačka ovu istu državu i njene građane. Više od 20 godina smo taoci presuđenih kriminalaca i prevaranata iz struktura SDA koji godinama pljačkaju i prodaju državu.

U ovom teškom trenutku za Bosnu i Hercegovinu, sve što njih zanima jeste finansijska korist bez obzira na posljedice. Cijenimo da bi, u najmanju ruku, Centralna izborna komisija morala povesti računa o ovom slučaju, a da ne govorimo o pravosudnim institucijama.

Kao i do sada, DF insistira na dosljednom poštivanju zakona i Ustava Bosne i Hercegovine. Tako ćemo raditi i ubuduće – učiniti sve da se suprostavimo ovakvim pojavama, i uvijek se boriti za dobrobit građana i države BiH, stoji u saopštenju.