Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

grčki šef diplomatije

Dendias u posjeti BiH, najavio nastavak podrške našoj zemlji

dodik

Članovi bh. Predsjedništva su naglasili da BiH ima interes da nastavi sa unapređenjem bilateralnih, političkih i svih drugih odnosa sa Republikom Grčkom, te zahvalili na svakom obliku pomoći kojim je Republika Grčka do sada pomogla BiH

Članovi Predsjedništva BiH su tokom susreta sa ministrom vanjskih poslova Republike Grčke Nikosom Dendiasom izrazili želju za jačanjem međusobnih veza u oblastima od zajedničkog interesa.

Sagovornici su saglasni da su bilateralni odnosi dvije zemlje dobri, bez otvorenih pitanja, sa značajnim prostorom za dalji i jači razvoj odnosa, naročito na n ekonomskom planu, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Članovi bh. Predsjedništva su naglasili da BiH ima interes da nastavi sa unapređenjem bilateralnih, političkih i svih drugih odnosa sa Republikom Grčkom, te zahvalili na svakom obliku pomoći kojim je Republika Grčka do sada pomogla BiH.

Također su izrazili zahvalnost Grčkoj na kontinuiranoj podršci Bosni i Hercegovini na njenom putu ka EU, te izrazili očekivanje da će se ta podrška nastaviti i ubuduće. Ponovno su naglasili odlučnu opredijeljenost BiH prema članstvu u EU i provedbi reformi u procesu evropskih integracija.

Na sastanku je razgovarano i o ilegalnim migracijama na našim prostorima koji postaju ozbiljan sigurnosni i humanitarni problem. Bosna i Hercegovina smatra da je za rješavanje ovoga problema najbolji jedinstven EU pristup, te izrazili potrebu za pomoći kako bi se BiH adekvatno suočila sa velikim i pojačanim migracijskim pritiskom.

Razgovarano je o načinima borbe protiv širenja pandemije COVID-19 i potrebi osiguranja dovoljnog broja vakcina i za zemlje koje nisu članice Evropske unije.

Ministar vanjskih poslova Republike Grčke Nikos Dendias je iskazao zadovoljstvo posjetom Bosni i Hercegovini i izrazio spremnost Grčke da nastavi unapređivati bilateralne odnose sa našom zemljom.

Kazao je da posjete državnih i privrednih delegacija trebaju biti intenzivirane u narednom razdoblju.

Grčka snažno zagovara evropsku perspektivu zemalja zapadnog Balkana i dalje će, kako je naglasio, ukazivati na važnost EU proširenja.

U kontekstu solidarnosti u borbi protiv pandemije COVID-19 ministar Dendias je kazao da će Grčka dati finansijsku pomoć trima bolnicama u BiH i to po 50.000 eura za sarajevsku Opću bolnicu “Prim dr. Abdulah Nakaš” i Univerzitetski klinički centar RS-a, te 30.000 eura za Univerzitetski klinični centar u Mostaru.

Pohvalio vlasti BiH za iskorake i organiziranje izbora u Mostaru

Zamjenica predsjedatelja Vijeća ministra i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković sastala se danas sa ministrom vanjskih poslova Republike Grčke Nikosom Dendiasom, koji je boravio u službenom posjetu Bosni i Hercegovini.

Tom prigodom održan je tête-à-tête sastanak ministrice Turković i ministra Dendiasa, a potom i sastanak izaslanstava Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Republike Grčke.

Ministrica Turković je zahvalila ministru Dendiasu i izaslanstvu Ministarstva vanjskih poslova Grčke na posjetu BiH, usprkos pandemiji COVID-19, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Izrazila je posebnu zahvalnost za svu pomoć i potporu koju je Grčka pružila Bosni i Hercegovini u proteklom razdoblju te naglasila značaj kontinuiranog nastojanja te zemlje na putu BiH prema euroatlantskim integracijama.

– Želim istaknuti da su bilateralni odnosi između BiH i Grčke vrlo dobri , bez otvorenih pitanja, ali isto tako sa velikim prostorom za poboljšanje i unapređenje tih odnosa, posebno u oblasti ekonomije i vanjskotrgovinske razmjene – istaknula je ministrica.

Dodala je da dobre odnose dvije zemlje potvrđuje i niz potpisanih bilateralnih sporazuma iz oblasti ekonomije, zaštite investicija, obrane, prometa, obrazovanja, kulture i znanosti.

Izrazila je nadu i da će se ti odnosi unaprijediti, osobito u oblasti energetike.

Turković je, također, naglasila je potrebu i značaj nastavka održavanja poslovnih foruma dvije zemlje, nakon pandemije COVID-19, kao i povećanja vanjskotrgovinske razmjene BiH, koja u ovom trenutku ne zadovoljava naš interes.

Podsjetila je da je dodatni problem i pandemija COVID-19 zbog koje je ukupna vanjskotrgovinska razmjena u devet mjeseci 2020. godine bila smanjena za čak 56,7 posto.

Istaknula je i da BiH cijeni stavove Grčke kada je riječ o europskoj perspektivi zemalja zapadnog Balkana.

Naglasila je da je tijekom razgovora sa grčkim ministrom posebna pozornost posvećena migrantskoj krizi koja sve više opterećuje našu zemlju.

Istakla je da u posljednje vrijeme raduju poruke i potezi visokih dužnosnika EU koji sve više razumiju ozbiljnost situacije i dijele naše poglede kada je riječ o rješavanju te krize.

Poručila je da se Europska unija mora još snažnije, na različite načine, uključivati u rješavanje ovog problema.

– Nije pošteno da samo dva kantona u Federaciji BiH nose teret migrantske krize. Moj stav jeste da se teret krize mora raspodijeliti na cijelu zemlju te da se što hitnije mora ojačati naša granica i spriječiti ulazak migranata – dodala je ministrica Turković.

Grčki ministar Dendias je poručio da će njegova zemlja nastaviti s potporom i pomoći BiH.

Naglasio je potrebu jačanja bilateralnih odnosa BiH i Grčke u različitim oblastima, a posebice u oblasti ekonomije i kulture.

Ministar je potom izjavio da je Grčka, kada je riječ o potpori, osigurala pomoć za tri bolnice u BiH.

Dodao je da će Opća bolnica „Abdulah Nakaš“ u Sarajevu i Univerzitetski klinički centar Republike Srpske u Banjoa Luci dobiti po 50.000 eura, dok je 30.000 eura predviđeno za Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar.

Još jednom je ponovio grčku potporu zemljamazZapadnog Balkana na putu u EU te naglasio značaj testa solidarnosti u trenutku globalnog problema, kakav je pandemija COVID-19.

Pohvalio je vlasti BiH za načinjene iskorake, uključujući i organiziranje lokalnih izbora u Mostaru.