sarajevsko preduzeće

Račun GRAS-a ponovo blokiran, u javnom prijevozu nedostaje autobusa

trolejbusi gras

Kao razlog zašto je račun blokiran naveo je tužbe radnika za dugovanja

Predsjednik sindikata sarajevskog preduzeća GRAS Amir Muminović je potvrdio da je račun firme ponovo blokiran, ali je najavio poboljšanje javnog prijevoza.

Kao razlog zašto je račun blokiran naveo je tužbe radnika za dugovanja.

– Račun je blokiran na ime tužbi koje dolaze nekontrolisano na račun GRAS-a, a mimo sporazuma (op. a. sporazuma između preduzeća i Vlade Kantona Sarajevo). Račun je blokiran već tri mjeseca. On se odblokira, pa se blokira i tako iznova, rekao je Muminović.

Osvrnuo se na nedostatak vozila u javnom prijevozu, prije svega autobusa. Kao razlog za to je naveo upravo blokadu računa, ali je najavio da će se autobuski saobraćaj poboljšati u narednim danima.

– Zbog blokade računa bio je problem s registracijom određenog broja autobusa. Taj problem je jučer riješen. Tako da će broj vozila u saobraćaju biti veći. Za devet ili deset autobusa postoji problem u tenderu za plin. Naime, žalba jednog dobavljača se razmatra pri uredu za žalbe. Sada čekamo na to i to nije povezano s blokadom, naglasio je predsjednik sindikata GRAS-a Amir Muminović.

Podsjećamo, posljednjih nekoliko mjeseci ova firma posluje u izuzetno teškim uslovima zbog tužbi radnika za dugovanja po prihodima, a koji iznose više miliona KM.

Prošle godine je potpisan sporazum između GRAS-a i kantonalne vlade. Njime se preduzeće obavezalo na smanjenje broja radnika, a vlast na investicije vrijedne stotine miliona KM u narednih nekoliko godina.